L’Ignasi Moreta és un jove editor de Barcelona que dirigeix Fragmenta Editorial.  En realitat no el conec però hem tingut algun referent comú i per això sempre tinc un ull posat en els nous llibres que presenten. No és una editorial qualsevol, sinó que tenen l’atreviment de definir-se com a “una editorial especialitzada en el món de les religions, sempre des d’una perspectiva oberta, rigorosa i independent”.  Avui, per exemple, han presentat a la Casa del Llibre l’obra “Antropologia de les creences”, de l’antropòleg Carles Salazar.

Per fer-ho han comptat amb la presència de Manuel Delgado i Joan Bestards, tots dos també antropòlegs, i de Ramon Nogués, biòleg. El primer que sorprenia era veure ple l’espai on es feia la presentació -al fons de la llibreria-  per escoltar un tema a priori dens. L’autor ha començat felicitant Moreta per dirigir l’editorial d’una manera “tan oberta que fins i tot dóna cabuda a un llibre d’antropologia de la religió! No és fàcil encabir les nostres recerques en el món editorial…”, ha dit.

I a continuació ha fet cinc cèntims del llibre: “He fet un homenatge als que jo considero que són els pensadors clàssics, que han configurat la ciència social i les ciències humanes del segle XX. I especialment als que van agafar la religió com un objecte de recerca: Durkheim, Weber, Freud i Levi-Strauss, mestres del pensament. Llegim molt poc els clàssics, cal fer-ho ni que sigui per criticar-los”.

Salazar ha continuat explicant:  “Intento plantejar la pregunta de per què els éssers humans tenim creences religioses. Els antropòlegs ens fèiem molt aquesta pregunta però ara ens la fem molt poc. La religió vista per l’antropologia: per què hi ha gent que té creences anti-intuitives?”  L’antropòleg ho intenta contestar en aquest assaig. Diu que la nostra cultura hi té molt a veure, però potser no tant com originàriament pensaven els antropòlegs. Interessant aquesta definició de religió com a “creença anti-intuïtiva”, oi?

No hi ha cap article relacionat.