Un centenar de veïns s’han concentrat aquest vespre en silenci davant el Bar Joan, a la triple cruïlla que formen Provença, Bruc i Diagonal,  per recordar dos dels seus propietaris, assassinats la nit de dilluns. L’acte s’ha fet amb molta sobrietat i perquè m’entengueu ha estat molt barceloní, molt de l’Eixample. La gent s’ha concentrat en el poc espai lliure que hi ha entre les tanques de les obres de l’AVE i la paret de l’edifici, entre l’estanc de tabacs i una clínica. El silenci només l’ha trencat un tímid aplaudiment final que s’ha contagiat i ha acabat en trista ovació.

Quan la gent començava a marxar s’han format grupets de conversa. La versió més estesa entre els veïns és que les tanques de les obres de l’AVE de Bruc amb Provença han contribuït a fer possible el lamentable succés:

-“Diu que ara posaran guàrdies, però ja és massa tard! Quan hi ha obres com aquestes hi haurien de posar sempre vigilància. Les tanques deixaven massa arreconat el local” xiuxiuejaven alguns dels veïns presents a l’acte.

Una dona explicava que feia 50 anys que era clienta del bar: “i crec que en feia 70 que era obert”.  Diversos veïns anaven afegint espelmes davant l’establiment. D’altres seguien amb la conversa:

-“Total què podien robar de la caixa? Mil Euros? Per mil Euros no fas això si no vas drogat o ets d’una màfia. Una cosa és robar i una altra el que han fet aquí, quina barbaritat!”

Encara hi havia un home que aprofitava per treure conclusions més generals: “si em demanen quin és el principal problema d’aquest país és la classe política! I que aquest país ja no crea ni inventa res!” deia molt enfadat. “A més. abans al menys hi havia serenos i policia fent tombs. I ara per què no? Estem pagant igualment, per res!”.

Una cosa que impacta és que tot això pugui passar a dos minuts del col·legi d’advocats i de la Delegació de Govern, a tres de la Pedrera, al bell mig de la ciutat.

Per cert, m’ha semblat que Joan de Sagarra estava present, després ha marxat pensatiu, caminant a poc a poc i ajudat del seu bastó en direcció al Passeig de Sant Joan. No he sabut reconèixer ningú més.

No hi ha cap article relacionat.