Atenció a aquesta notícia que per mi és especialment interessant, pel que significa i per com pot anar evolucionant. De moment només us l’avanço i anirem seguint el tema molt de prop! 

Un grup d’italians que viuen a Barcelona estan organitzant una moguda considerable en defensa de les llibertats al seu país. En diuen “Lo sbarco”, i de moment es concreta en un “desembarcament” a Gènova en un vaixell que sortirà el 25 de juny de Barcelona (“El vaixell dels drets”). L’acció vol ser un contundent crit d’atenció del que consideren una molt forta degradació dels drets a Itàlia. Ja han rebut el recolzament d’intel·lectuals com José Saramago, Dario Fo, Lella Costa i Beppe Grillo, entre d’altres i a la seva iniciativa s’estan afegint italians de tot arreu: tenen adhesions i gent que hi col·labora des de Brussel·les, Madrid, París i Atenes. Molts d’ells vindran a Barcelona per embarcar el 25 de juny rumb a Gènova. Han redactat un manifest que és interessantíssim, no us el perdeu clicant aquí.

 
 

En vaig estar parlant fa uns dies amb Carlo Andreoli, informàtic, i Paola Grieco, periodista italiana, tots dos residents a Barcelona. El que em van transmetre és sobretot la indignació que regna en una gran part de la comunitat italiana de Barcelona pel que consideren que està passant a Itàlia i la necessitat que senten de fer alguna cosa, d’aprofitar la perspectiva i la força que els dóna la distància per a recolzar els italians que “resisteixen” a l’interior:

A Barcelona som una comunitat d’italians molt gran, la majoria professionals liberals que hem arribat aquí fugint d’una atmosfera insuportable a Itàlia”, m’explica el Carlo. “Per això neix Lo Sbarco, un moviment ciutadà de perplexitat, d’indignació cap a la situació de manca de drets que hi ha a Itàlia. Feia temps que italians de procedències i ideologies diverses ens reuníem i la nostra inquietud ara s’està concretant“.

Pel que m’explica no és un tema de partits polítics, la seva voluntat és realment molt més profunda, de preocupació pel país: “al vaixell farem una sèrie d’activitats (cinema i teatre) sobre aquests drets. I a Gènova hi haurà un equip de rebuda que organitzarà activitats a cinc places, una per cada dret: el dret a la casa, a la instrucció, a la salut, a una informació lliure, a un medi ambient net i saludable”.

Volen ser 1000 persones, un número simbòlic, “com van ser 1000 els garibaldins que des de Gènova van anar a Sicília i van recórrer Itàlia per fer-ne un país unit”.

El Carlo m’explica que volen portar “voluntat d’obrir finestres i de fer entrar aire nou a Itàlia”.

Com dic, seguirem molt de prop aquesta iniciativa dels italians de Barcelona, gràcies per explicar-nos-la i molta sort!

Articles relacionats:

  1. 28 de març del 2013