Com ja han explicat diversos mitjans, l’Ajuntament no ha renovat la llicència que trimestralment donava als paradistes de la plaça Vila de Madrid. Divendres vaig parlar amb una noia que repartia paperets demanant la tornada de les parades que ells anomenen d’ “artesania”: “Ens renovaven el permís sempre que vencia però ara ens volen enviar a la plaça dels Àngels” .

LAssemblea de Veïns ha fet un manifest desentenent-se del tema, el podeu llegir aquí.

Li he demanat a un veí que m’expliqui el perquè d’aquest manifest i ara entenc millor la seva postura:

“Tot depèn de l’òptica que agafis, però crec que cal saber destriar entre l’interés públic i l’interés privat. El tema dels paradistes de la PVM ve de lluny i segons com es plantegi pot semblar una cosa, quan n’és una altra. De la nostra “batalla” veïnal per fer de la plaça un espai recuperat per als veïns i visitants se n’estan aconseguint, poc a poc, alguns canvis de plantejament per part de l’Ajuntament. Un dels canvis més importants és precisament “mirar” la plaça d’una altra manera: com un espai públic recuperat per als veïns, i això fa barri. És per això que es demanen més bancs, un espai de jocs infantils, solucionar els problemes de les escombraries, protegir la gespa perquè s’hi pugui estar sense agafar la triquinosi, posar rampes als graons d’accés a un passatge… mesures que van en la línia de recuperar, dignificar i millorar un espai públic i que no suposen el benefici econòmic de ningú. Aquest “nou” plantejament fa que els usos de la plaça s’hagin de replantejar per força i alguna mesura presa fa anys  potser ara ja no és adient per als nous usos, i el tema dels paradistes n’és un. De la “pressió” comercial al carrer de la Canuda i als carrers del Gòtic Nord en general no crec que se n’hagi de parlar gaire, forma part, també, de la seva centralitat vers la ciutat i per tant també una centralitat comercial. Però per això precisament no és necessari pressionar-la més a base de “privatitzar” de facto petits espais de sòl públic. Justament al revés, el que cal és recuperar espais parcialment “presos” als veïns i tornar-los a posar a la seva disposició. A la plaça no molesta ningú… però hi falten moltes coses i els que ho sabem som els veïns. No és més que un problema comercial i els veïns no hi hem d’entrar”.

En definitiva, tot i que alguna pancarta els reclama, crec que les paradetes no tornaran a Vila de Madrid! I per cert, ja fa dies que s’observa que hi comencen a moure coses per enllestir la plaça, hi estarem atents.