Quan el 17 d’agost vaig veure aquest obituari a La Vanguardia el vaig separar, el vaig plegar i me’l vaig guardar per comentar-lo al blog ara al setembre. Julià Guillamón explica qui era Damià Escuder (1934-2011) i el qualifica del primer hippy català. Qui eren els altres hippies? Gent com Pau Riba, Luis Racionero i d’altres que no conec com José Luis Jiménez Frontín i Enrique Sales.

A Damià Escuder el defineixen com a artista, cineasta, underground i activista: “químic de professió, filòsof, artista i cineasta underground, Escuder va participar en nombroses iniciatives culturals i polítiques. Va ser detingut en els Fets del Palau i més endavant va fundar el Front Obrer de Catalunya (FOC), un grup que es va avançar a la Teologia de l’Alliberament”.

L’article també menciona “la comuna del Putget”. Casualment a l’agost jo estava llegint les “Memorias de un liberal psicodélico” de Luis Racionero, una molt interessant i amena crònica “de la vida cultural i política de la segona meitat del segle XX”. Racionero explica la seva tornada de la Universitat de Berkeley en plena explosió hippy i com amb uns amics, un d’ells Damià Escuder, va crear la Comuna del Putxet: “Yo también me separé de mi mujer y me fui a vivir de realquilado  en una torre del Putxet que dejaba el pintor Joan Duran”. “La destartalada casa del Putxet se convirtió en seguida en una comuna”. “Droga, sexo y rock and roll son tan divertidos como suenan y menos peligrosos de lo que muchos han querido creer”.

Explica Luis Racionero: “Damià, uno de los pocos hippies de Barcelona, aparecía por la casa de forma intermitente.  “Por eso Damià no paró hasta que tomé ácido: ‘Lluís, has de prendre àcid’. Era su cantinela favorita”.  Diu que Damià Escuder li deia que en el trip “bajaría  a los infiernos existentes en mi”. ixaria als inferns existents en mi”.

No hi ha cap article relacionat.