El president de Catalunya, Artur Mas, ha participat en el cicle de conferències “Catalunya 2050” amb què l’Ateneu Barcelonès commemora el seu 150è aniversari mirant cap al futur. Mas ha repassat de manera endreçada el que destaca dels 10 anys passats i els difícils reptes del pròxim decenni. La idea principal? Que estem en una situació molt complicada i que ningú no es pensi que això ho pot solucionar l’administració tota soleta. Ho han de fer de la mà tots els actors socials, públics i privats. Que Catalunya ho tindria molt millor amb un pacte just amb l’Estat o amb un Estat propi, molt millor però tot i això també caldria fer reformes en la gestió pública perquè en paraules seves no pot passar com amb la sanitat l’any passat en què es va gastar molt més del previst.

He anat anotant les idees principals per Twitter, us les copio a continuació per resumir els grans temes dels que ha parlat. La sala d’actes estava plena a vessar, llàstima d’uns problemes amb els micròfons que deconcentraven una mica Mas:

– “De la dècada passada en destaca:

– El gran creixement i la gran caiguda econòmica posterior

– L’elevada nova immigració, passem del 3 al 16% d’immigració extracomunitària (Catalunya va rebre el 21% de la immigració arribada a l’Estat. Madrid en va rebre el 18% del total de l’Estat. I després el País Valencià)

– La decisio del Constitucional sobre l’Estatut, que obre una nova etapa, una transició nacional com reflecteix la manifestació del 10J

– La dècada actual, ¿serà d’estancament o de canvis profunds? Hi ha els següents temes oberts:

1) La supervivència financera de la institució (Generalitat) i del país podria estar en risc segons com fem les coses

2) Que enguany l’única partida que creixi, un 50%, 500 M d’Euros, sigui la del pagament d’interessos

3) Desburocratitzar les administracions públiques, és fonamental

4) Hi ha dDos grans temes que no tenim resolts: l’educació (no és problema només de diners sinó de model; i segon punt: cal repartir millor la feina i crear-ne de + qualitat. A molts països de la UE reparteixen millor la feinadisponible”

5) Cal internacionalitzar definitivament l’economia catalana. Convertir-nos en un país netament exportador. Ens hi juguem molt”

6) Com podem aprofitar el nostre gran recurs natural, la qualitat de vida, per atreure

activitat?

7) Tenim barreres d’aïllament que hem de trencar: hem de deixar de ser una illa energètica i ferroviària

8 ) També ens cal aprofitar millor el talent

9) I hem de presentar la nostra cultura en sentit ampli al món

10 ) Finalment, la sentència del Constitucional ens situa en una nova transició nacional. Hem d’aplegar majories, i el primer que hem d’aconseguir és el nou pacte fiscal, però sempre en la perspectiva d’aquesta nova transició nacional que parteix de la sentència del Constitucional. Cal unitat per avançar nacionalment? Sí, però el preu de la unitat no pot ser ni letal per a

l’objectiu ni ser una falsa unitat. Ha de ser una unitat traslladable a Madrid.


Mas ha acabat responent preguntes dels socis. Per exemple aquesta que veureu al vídeo, “toca ara la independència?”


O aquest altre que jo trobo molt, molt interessant i en què Artur Mas explica en part el per què d’aquests primers mesos del seu govern. Jo us el recomano.


El president Mas havia arribat a 2/4 de 7 a l’Ateneu, on l’hem rebut els membres de la Junta de l’entitat, presidida per l’economista Francesc Cabana. Ha signat en el llibre de visites, ha anat escrivint a poc a poc, com pensant cada mot, què hi ha escrit…?

“Com sempre és un goig molt gran poder visitar l’Ateneu, i participar en les seves activitats. És el primer cop que ho faig com a President de Catalunya, i d’aquesta manera reto tribut i homenatge a una institució de provada trajectòria de talent i creativitat i alhora de catalanitat”.

La recepció ha acabat, com veieu, amb un brindis de tota la junta amb el President Mas i el Conseller Ferran Mascarell.