L1310570.JPG

Per situar-vos us explicaré que jo anava cap a l’Ateneu Barcelonès, eren quarts de vuit del vespre de dijous Sant, feia una estona que havia deixat la redacció de l’ARA i tot just començava el pont de Setmana Santa (perquè 2 dies extres de festa no són “vacances” sinó un agradable pont, oi?).

I va ser posar els peus a les rambles per començar les “vacances” i veure que passava alguna cosa relativament grossa…

foto (27).JPG

Primer es van aturar set furgonetes i tres cotxes dels mossos davant del Carrefour, el que abans era Champion.

-“Què passa?” Algú va dir no-sé-què d’una casa okupa però amb poc convenciment… Vaig escriure un primer twit.

Per als twitaires que a més ens agrada fer una mica de ‘periodisme ciutadà’, aquestes situacions són relativament perilloses. Perquè fàcilment se’t pot anar l’olla i exagerar, mogut per l’emoció de la moguda del moment, que vista en perspectiva pot quedar en un no res. (Així que em vaig intentar contenir i anar explicant només el que sabia, vosaltres mateixos ho podeu valorar llegint els twits aquí).

Vaig fer una primera foto i per desgràcia meva em vaig adonar que a l’iPhone li quedava només un 5% de bateria i a la càmera si fa no fa el mateix. Per això vaig tirar milles i vaig escriure uns quants twits de cop.

L1310573.JPG

Les furgonetes dels mossos van començar a circular i van trencar per Pintor Fortuny. En aquell moment no em vaig adonar que també entraven i tallaven el carrer del Carme. Sí que vaig veure clarament que un bon grup d’antiavalots entraven a sac a l’Hotel Silken, que hi ha a Pintor Fortuny.

L’escenari era força contundent i s’hi van reunir molts curiosos, un centenar, a més de veïns als que no deixaven passar. En aquell moment hi havia rumors de tot tipus: “Un home armat…” “Una bomba…” “El carrer del Carme també està tallat…”

Com que ja només em quedava un 1% de bateria vaig provar sort a l’hotel Le Meridien, que està gairebé al davant d’on passava tot plegat. Sense cridar l’atenció vaig seure al lobby amb vistes al carrer, vaig endollar l’iPhone i vaig poder trucar a l’ARA, avisant l’Albert Balanzà de l’operació policial al Raval.

“Però què estan buscant?”

-“No ho sé, els mossos no diuen res”.

És veritat, els policies eren absolutament hermètics i quan els preguntaves de què anava la moguda contestaven: -“No ho sé, a mi només m’han demanat que em posi aquí”.

L1310575.JPG

En aquell moment em va passar una cosa fantàstica i és que un cambrer de l’hotel se’m va acostar amb una safata plena de copes de cava i me’n va oferir una. -Què celebreu?, vaig demanar. -El canvi de llum, la primavera. Es veu que a Le Meridien, uns dels hotels més clàssics i de més renom de Barcelona, tenen la bona idea de repartir copes de cava coincidint amb els canvis d’estacions de l’any. A mi em va anar de perles, seguir l’escena amb una copa de cava a la mà li donava un toc… de periodisme clàssic? Bé, perdoneu la tonteria però és que no m’esperava la copa de cava i menys per un motiu com l’arribada de la Primavera, em va semblar fantàstic.

L1310572.JPG

El cordó policial tallava també el carrer Xuclà i s’havia fet especialment contundent. En un moment determinat van fer apartar els curiosos (a mi no perquè ja dic que m’ho mirava a través dels vidres de l’hotel) i diversos policies van arribar amb al menys 4 detinguts.

L1310567.JPG

Pel que després he sabut al final n’hi va haver 8. Pel seu aspecte ja es podia descartar que fos un tema islàmic (al Raval de tant en tant hi ha operacions contra el terrorisme) però tampoc no vaig veure clar que fos un tema okupa, com finalment es va confirmar que era. Sí que podien ser antisistemes però també haurien passat per alguna altra història més de l’est…

L1310584.JPG

L’operació debia durar una hora. Quan els mossos van reobrir el trànsit de Pintor Fortuny vaig anar a mirar com estava la situació al carrer del Carme i aquí ja tot va quedar clar. Els mossos encara tallaven el carrer i estaven davant el número 14, alguns el sabreu situar perquè és on hi ha un supermercat Día…

L1310582.JPG

Una noia francesa, molt guapa, se’m va acostar:

-“¿Hay una fiesta? ¿En Barcelona hoy hay una fiesta, verdad?” va dir mirant l’edifici.

La veritat és que no vaig saber ben bé què contestar: “Ils sont des squatters” li vaig dir.

-“¿Pero hoy en Barcelona hay una fiesta?” insistia ella.

Per un moment vaig pensar que la noia volia alguna cosa més, no crec que estigués demanant per les processons de Setmana Santa ni que acabés d’entendre què hi feia la policia al carrer del Carme.

Però no vaig saber dir-li si a Barcelona hi havia una “fiesta”.

L1310581.JPG

Dels balcons de l’edifici encara penjaven pancartes contra l’especulació i a fora hi havia un grup de gent que semblava formaven part dels desallotjats. Finalment, entre el que jo anava veient i explicant i el que van poder averiguar a la redacció  (la Lara Bonilla i l’Albert Balanzà) a l’ARA.cat vam publicar la notícia i ho vam explicar així: “Antiavalots dels Mossos fan vuit detencions en un desallotjament okupa al Raval“.

M’ha quedat el dubte de per què els mossos havien entrat d’aquella manera pel carrer Pintor Fortuny, en un tros d’illa que no coincideix amb el de la casa okupada al carrer del Carme, i s’hi van estar durant tota l’operació. Suposo ho debien fer per poder-se desplaçar pels terrats.