fillsdetisner.JPG

La Casa Amèrica de Catalunya ha dedicat enguany a l’enyorat Tísner la tradició mexicana de l’altar dels morts.

tísner3.JPG

Es tracta d’una de les tradicions prehispàniques que s’han mantingut amb més vigència: la celebració del dia dels morts.


Es preparen altars amb retrats i records del difunt. En aquest cas, a la sala d’actes que la Casa Amèrica té al carrer Còrsega 299 (a tocar de Rambla Catalunya) hi havia tot de fotografies i records de la vida d’Avel·lí Artís Gener, Tísner a l’exili mexicà.


Em va encantar poder sentir de primera mà els records de tres dels fills de Tísner: En Raimon, la Mireia i la Mònica. En el cas del Raimon queda clar que la genètica ha fet la seva feina, recorda molt el seu pare! L’acte va ser conduït pel periodista Màrius Serra i va comptar també amb la presència del mexicà Carlos Guzmán, doctor en Filologia Catalana i autor d’alguns treballs sobre l’obra de Tísner.


Va ser un vespre intens i molt emocionant. En un moment determinat Màrius Carol els va demanar als fills de Tísner: “Què valoreu més de tot el que va fer el vostre pare?”  Els fills també van explicar com van viure el retorn, la tornada a la Barcelona grisa de 1965…


Com tantes vegades havíem sentit explicar a Tísner per la ràdio els fills van recordar que l’escriptor s’havia integrat a Mèxic, fins i tot el castellà que parlava era d’allà, i va ser el primer escenògraf de la televisió mexicana. Però sempre van voler tornar. Els fills van viure el retorn amb la dificultat pròpia dels que se’n van del país on havien nascut.

Quan vaig marxar els fills de Tísner seguien xerrant i xerrant. Creieu-me que va ser tot un luxe poder-los escoltar.