A l’hora de dinar m’han ensenyat les obres de reforma de la sala d’actes de l’Ateneu. A més d’espectaculars són importants que representen la culminació de la reforma integral del noble edifici del carrer Canuda, que va començar el 2005: biblioteca, diverses sales i últimament façana i sala d’actes han rejovenit el vell palau Savassona.

El gran mèrit de la junta del president Oriol Bohigas ha estat aprofitar els últims anys de bonança per buscar recursos de sota les pedres i tirar endavant ràpid i en termini les obres. Està clar que si ho intentessin ara no podrien i en canvi, quan acabi el seu mandat la tardor del 2011 passaran un relleu espectacular, és així.

Com en aquest blog ja vam veure fa uns dies, la reforma ha inclòs la restauració de la façana que dóna tant a Canuda com a Vila de Madrid. En concret aquesta última abans era de color vermellós i ara ha recuperat el seu blanc trencat original. Si us fixeu a l’edifici hi van aixecar tres plantes “extres” als anys 70 a les que en la reforma actual s’ha volgut dignificar. Vull dir que en comptes d’intentar-les dissimular se les ha diferenciat usant el mateix color que la resta de la façana però no granulat.

Durant el dinar l’arquitecte Oriol Bohigas ha explicat algunes anècdotes que jo desconeixia. Si aneu un dia a l’Ateneu veureu que a l’escala “noble” hi ha una catifa vermella que li dóna molta presència. Es veu que posar-la va ser la primera decisió de la seva Junta com per fer saber que tenien la intenció de retornar l’alegria i la classe (en el millor sentit de la paraula) a l’edifici. Per cert, m’agrada el contrast de la façana reformada amb la que han restaurat els okupes del costat, us hi heu fixat?

Els arquitectes responsables de tota la reforma han estat Mateu Barba i Manuel Brullet. Seguits de ben a prop pels dos arquitectes de la casa, el propi Oriol Bohigas i Jordi Gracés. La inauguració de la sala d’actes a finals de la tardor servirà per inaugurar 12 mesos en que l’Ateneu celebrarà amb múltiples activitats el seu 150è aniversari. Hi arriba amb més de 4000 socis i rejovenit.