religió a internet

Les xarxes socials s’han apropiat una mica de la paraula ‘Comunitat’, però de comunitats n’hi ha hagut sempre i de molts tipus: de veïns, escolars, nacionals o també religioses. A la sala d’actes de la facultat de comunicació Blanquerna avui la professora de la Texas A&M University Heidi Campbell ha parlat dels canvis que ha viscut la religió en la societat en xarxa.

 

Campbell, que és estudiosa de la influència dels nous mitjans en les comunitats religioses, ha explicat com Internet ha modificat alguns hàbits religiosos i com les diferents organitzacions religioses haurien d’aprendre de les experiències que apareixen a la xarxa i que estan modificant la manera en què alguns viuen l’experiència espiritual.

“Les esglésies encara entenen el seu entorn d’influència en termes geogràfics, de mapes, els territoris de cada parròquia i de cada bisbat. Però ja a finals del segle XX la gent va començar a triar les parròquies en funció de preferència més que no pas de proximitat. I a mida que ens endinsem en la societat postmoderna veiem que la gent es troba al voltant d’una fe en un sentit ampli més que no pas al voltant d’un edifici. I això Internet ho ha incrementat.


Segons Heidi Campbell, “això està passant en tots els sectors de la societat. La religió online crea un microcosmos que ajuda a identificar canvis socials que estan passant a la societat. A Internet la gent viu la religió de manera diferent a com diuen les institucions religioses. Les orgatzacions religioses en podrien aprendre molt. La religió en xarxa mostra canvis que estan passant online i offline. La religió en una societat globalitzada ha esdevingut molt més dinàmica, transicional i individualitzada. Les organitzacions religioses s’hi haurien d’adaptar, haurien d’aprendre de l’entorn digital”.

 

Ha posat com a exemple (i anècdota) l’aparició d’una catedral anglicana virtual, a Second Life, amb comunitat religiosa inclosa, que finalment ha estat fins i tot reconeguda per les autoritats eclesiàstiques anglicanes: “La va constituir un grup d’anglicans, gent que es va trobar al món virtual de Second Life -cadascú amb el seu avatar- i van decidir recollir diners virtuals per construir una versió de la catedral de York, i cada setmana hi feien cinc misses”.  Finalment aquesta comunitat ha establert una relació formal amb l’església Anglicana, si mireu el vídeo podeu escoltar el detall de l’anècdota.