Sorprèn entrar a una botiga i veure que tenen tota una paret dedicada a recordar els seus orígens! És el que m’ha passat quan avui he entrat a fer dues fotocòpies a la copisteria Boada, del carrer Comtal 66. El que més m’ha cridat l’atenció és el que veieu a la fotografia, dos fragments de metralla i l’explicació del seu orígen: “de la bomba aèria que va destruir part d’aquest local la nit del 19 de desembre de 1937. Guerra civil 1936-1939”. -“Puc fer una foto?” he demanat. -“Sí, i tant”.

Però la cosa no acaba aquí. La gent de la copisteria Boada tenen a la botiga una mena d’exposició permanent de fotografies i materials procedents del Baix Camp. Es veu que els Boada són originaris de Montbrió del Camp i rodalies i han conservat moltes eines rurals dels seus avantpassats, que són les que veureu si aneu a escanejar algun document o a fer-vos fotografies de carnet.

I encara més: a la paret també hi exposen fotografies del carrer Comtal a l’alçada de Jonqueres fetes just abans que l’obertura de Via Laietana s’emportés una bona part de l’esperit del barri a canvi d’airejar la zona i sobretot de comunicar l’Eixample amb el mar.


Quan marxava, una senyora ha demanat pel senyor Boada i efectivament hi era, sembla que continua regentant l’establiment. A veure si un altre dia, amb més temps, hi torno i puc tenir una conversa amb ell, segur que pot explicar molt bé l’orígen de tot aquest material. Ei, és que té molt de valor haver-ho conservat, eh? Que molts d’altres ja no ho tindrien.