ATNenc3.JPG

La Residència d’Investigadors del carrer Hospital 64 va acollir dilluns 1 de juny la inauguració de l’exposició: “110 Aniversari Ateneu Enciclopèdic Popular, cent deu anys de combat pel coneixement i la rauxa”. L’exposició recull imatges de tota la història d’aquest emblemàtic ateneu i uns textos que en repassen les seves diferents èpoques…

ATNenc2.JPG

“L’Ateneu Enciclopèdic Popular va néixer a Barcelona després de la vaga general de febrer de 1902, quan uns quants joves libertaris, analitzant el fracàs de la vaga, creuen que per enfrontar-se a la patronal és necessari autoformar-se , i recorren a joves advocats laboralistes com Francesc Layret.

Durant els anys 20 i 30 del segle XX, l’AEP es va convertir en una mena d’universitat popular, on participaren totes les tendències polítiques d’esquerres del seu temps, arribant a comptar amb més de 35.000 associats.

ATNenc4.JPG

Després de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el 26 de gener de 1939, les tropes del general Yagüe envaïren aquell mateix dia la seu de l’Ateneu, amb l’objectiu d’acabar amb la cultura obrera. Per això van cremar, a les portes de la seu del carrer del Carme 30, tots els llibres i objectes que hi van trobar.

Amb la mort de Franco vells i joves ateneistes van sumar esforços i el 1979 van reconstruir l’Ateneu Enciclopèdic Popular, recuperant-ne l’esperit”.

A l’exposició hi ha fotos molt emotives, com les de l’il·lustrador Carles Fontserè a les portes de l’antic Ateneu al carrer del Carme, el dia en que es va destapar la placa que encara avui recorda que aquell edifici va ser la seu de l’antic ateneu.

Per cert, el meu besavi -que va acabar sent un gran empresari- hi anava a formar-se d’adolescent, quan no podia anar a escola perquè havia de treballar per aportar diners a casa.