L1340057.JPG

La capella de Santa Àgata, a què s’accedeix per les escales de la plaça del Rei, s’ha omplert de gom a gom aquest vespre en la presentació de la reedició i actualització del ‘Barcelona pam a pam’, la guia mestra de la ciutat feta en el seu dia per Alexandre Cirici i refeta ara de la mà d’Itziar González, ex-regidora de Ciutat Vella.

Alguns recordareu que en el seu dia va plegar del seu càrrec polític, va haver de plegar o la van fer plegar. Més tard es va saber que havia estat amenaçada per gent amb interessos al districte.

Així que a l’acte d’avui es respirava l’ambient de les grans ocasions, eren dos homenatges en un: a Alexandre Cirici, d’una banda, i a la pròpia Itziar, de l’altra.

-“Ja ha parlat la Itziar?” m’ha preguntat una senyora que arribava tard.

L1340054.JPG

Encara no havia parlat però la senyora s’ha hagut de resignar a quedar-se al meu costat, a l’entrada de la capella i  només entreveure i mig escoltar el que deien l’editor del llibre i el fill de Cirici, era impossible entrar-hi de tanta gent que hi havia!

Del que han dit he fet uns apunts en whatsapp i el gran resum és que si s’ha arribat fins a aquesta reedició és en gran part gràcies a la família de Cirici que ha insistit en recuperar i modernitzar la pacient obra del seu pare i avi. En paraules de l’editor:

-“És un homenatge a Cirici i al patrimoni”.

Itziar González ha començat forta i emocionada:

-“Mai més tindré sensació de soledat després d’aquest caliu en aquest lloc tan especial. Hem triat aquest lloc perquè en la portada històrica del BCN Pam a Pam es veu el Palau Reial Major des de fora. Si alguna cosa va fer Cirici va ser endinsar-nos en el patrimoni. L’arquitectura o es viu, o es transita o no és arquitectura”

“Vaig estar 3 anys intentant fer feina amb aquesta ciutat, vaig arribar fins on vaig poder i de sobre en Cirici em va donar la mà i em diu que em posi a treballar. Que recuperi la vivència profunda de la ciutat i que entengui que ser útil a la ciutat no és simplement governar sinó recórrer-la. Veure fins i tot com es van desfent algunes pedres. En Cirici m’ha salvat de moments de desconcert sobre què s’ha de fer per treballar per la ciutat”.

“Des de sempre en aquesta ciutat hi ha hagut gent lluitant pel patrimoni: des dels moviments veïnals, molts arquitectes i aparelladors, i gent com l’Oriol Bohigas que va dir: obrirem el catàleg a la ciutat.”

(en el vídeo de sota, si apugeu el volum, hi sentireu gran part del discurs d’Itziar González)