L1310629.JPG

Familiars i amics del fotògraf Joaquim Gomis (Barcelona 1902-1991) hem omplert aquest vespre la Galeria Eude per celebrar que hi inauguraven l’exposició “Poesia i realitat”, una selecció de les seves millors fotografies del període 1916 a 1961.

L1310619.JPG

L’exposició es fa coincidint amb la gran mostra de fotos de Joaquim Gomis que a partir del 20 d’abril tindrà lloc a la Fundació Miró. Ell, gran amic de Joan Miró, va ser el primer president de la Fundació entre 1972 i 1975, quan encara l’estaven construïnt. Mireu quina foto més maca va fer de Miró i l’arquitecte Josep Lluís Sert!

L1310663.JPG

Joaquim Gomis i Serdañons era germà de la meva àvia Montserrat i jo el vaig conèixer de la manera que es coneixen els germans dels teus avis: pels pèls. Un cop que vaig anar a casa seva, poc abans que morís l’any pre-olímpic, i diverses vegades que ell va venir a casa de l’àvia a celebrar els seus aniversaris.

(la foto sobre aquestes línies mostra el porxo del Liceu)

L1310622.JPG

Encara té una germana viva, la meva tieta, amb qui tinc ocasió de parlar sovint i que als seus 97 anys m’explica coses com…

-“En Joaquim, tot i que era un gran fotògraf, un artista, mai no va viure dels seus hobbies! Era molt amic de Miró i de Sert…”

(la foto sobre les línies està feta a la barana de la platja Sant Sebastià de Sitges, amb l’ermita al fons)

L1310668.JPG

I continua: “El 18 de juliol del 36, com que era estiu, estàvem tota la família a Sitges. En Joaquim i la seva muller Odette havien llogat una caseta a la vora de Terramar. La nit de la revolució a casa nostra, al poble, vam tenir 40 persones a dormir. Perquè tothom que estava per Terramar va agafar por i va venir cap al poble. És clar, era la revolta dels militars, però aquí hi havia la revolta anarquista i tothom tenia por, i tots cap aquí! Vet aquí que uns quants que van viure uns dies a casa. D’altres van marxar cap a Barcelona. I aleshores vam començar a pensar a veure com se sortia d’Espanya, perquè ja vam veure que la cosa es posava molt lletja…”.

(De fet, la imatge que veieu sobre aquestes línies la va fer Joaquim Gomis exiliat durant la guerra a Suïssa. És de l’any 1937 i els núvols que podeu intuir rera les cadires són de la muntanya de Rigi Kuhlm, als Alps)

L1310652.JPG

Vaja, que si podeu, passeu un moment per la Galeria Aude, de Consell de Cent amb Balmes, on Joaquim Gomis feia les seves exposicions en vida i que ara l’ha volgut recordar.

(I si teniu ocasió no us perdeu la ressenya sobre l’exposició que Josep Lambies fa al Time Out, per llegir-la cliqueu aquí)