El periodista basc Ander Izagirre en la modalitat d’obres periodístiques i el foto periodista català Kim Manresa en la de “trajectòries periodístiques” han estat els dos guanyadors del sisè Memorial Joan Gomis, premi que promou el periodisme solidari, “que faci referència a persones, institucions o col·lectius que lluiten contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social”.

Izaguirre ha estat guardonat en reconeixement als seus reportatges “Mineritos”, “Las madres guaraníes saltan a la cancha” i “Once voces en el desierto”. De “Mineritos” el jurat ha valorat la seva qualitat periodística, la força de la història dels nens miners bolivians i  la interessant reflexió final sobre el treball infantil; de “Las madres guaraníes saltan a la cancha”, el to esperançat en què retrata el coratge d’unes mares decidides a impulsar una petita revolució social al duríssim entorn de la regió del Chaco bolivià. I d’“Once voces en el desierto”, l’encert en la tria dels testimonis de refugiats del campament de Tinduf (Argèlia), que fan visible el llarg i silenciat conflicte saharaui.

Per la seva banda, Kim Manresa (Barcelona, 1961) ha estat premiat “per la seva carrera foto periodística, pel seu periodisme gràfic creïble i de qualitat, pel seu compromís social reflectit en els treballs que ha realitzat durant els seus viatges a Àfrica, Àsia i l’Amèrica Llatina, pel seu poder de denúncia, la seva sensibilitat i la seva visió esperançada d’algunes de les realitats més dures i injustes que s’esdevenen a diferents països del món”.

Els premis en la modalitat d’obres periodístiques i de trajectòries periodístiques estan dotats amb 1.500 euros cadascun. Aquest premi periodístic pretén mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis Sanahuja (10 de juny de 1927- 29 de setembre de 2001), president de Justícia i Pau de Barcelona des del 1976 fins a la seva mort. Joan Gomis també va presidir Justícia i Pau d’Espanya, la Federació Catalana de ONG per al Desenvolupament i la Federació Catalana d’ONG per la Pau. El jurat està integrat per membres de Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Fundació per la Pau, Fundació Cultura de Pau, i de les revistes Foc Nou i El Ciervo.

(Us recomano llegir les entrevistes que han fet a Ander Izaguirre i a Kim Manresa a la revista El Ciervo)