barceloneta1.jpg

Quim Monzó va ser dels primers en alertar, fa anys, del que estava passant a Barcelona. Que en realitat és semblant al que passa a Londres, a París i a Nova York. I que amb els low cost no ha deixat d’anar a més i a més. Explicava i es queixava de com l’arribada d’un turisme de masses covertia els llocs en parcs temàtics i acabava expulsant la vida de la ciutat d’aquelles zones que anava ocupant.

Barceloneta2.jpg

A mida que el turisme s’ha anat convertint en imprescindible per l’economia d’una ciutat que sobreviu amb -crec que són- 200.000 aturats, aquest turisme de massa s’ha anat estent i molts barcelonins -jo en conec bastant, i vosaltres?- han rellogat el seu pis com un fàcil i sovint imprescindible ingrés “extra”.

Les autoritats han deixat bastant en mans del sector hoteler i turistic el rumb de la ciutat i hem arribat fins a l’extrem en què ens trobem on la taca d’oli es va estenent de forma descontrol·lada.

Barceloneta3.jpg

No sé si passa on viviu vosaltres però jo ja estic envoltat d’edificis per a turistes: al davant, al darrera i pels voltants. Com que he estat backpacker no és un turisme que em molesti en sí però a la que arriba un grup de turistes de borratxera llavors sí que trenquen l’equilibri del veïnat.


Per això m’agrada i recolzo el crit de ja n’hi ha prou dels veïns de la Barceloneta (i del Gòtic, i del Born, i de Gràcia) i espero que l’Ajuntament sàpiga realment aprofitar-lo per fer un tomb en gestió de la marca Barcelona. Per la cara que fan aquests dies les autoritats barcelonines entenc que encara que vulguin ho tenen difícil, però ho han de fer o per convenciment o perquè sinó la gallina dels ous d’or que és Barcelona es degradarà més i més i deixarà de ser-ho.

Barceloneta4.jpg

Dissabte (30 d’agost de 2014) centenars de veïns de diferents barris de Barcelona es van manifestar des de la Barceloneta fins a la plaça Sant Jaume per expressar la seva indignació, el seu cansament i tristesa de veure com el seu barri es va convertint en un gran alberg. Vaig sentir que uns turistes que s’ho miraven l’escena amb curiositat des de Jaume I preguntaven: “Què demanen?” “Com? És contra nosaltres?”.

No, ja els vam explicar que no era ben bé contra ells sinó, per dir-ho d’alguna manera, contra les màfies turístiques que estan convertint parts d’aquesta ciutat en un Lloret. Que, per cert, és un model que s’està estenent per tot arreu, per molt que els pesi als de Lloret.