prostbcnDavidPalacios.jpg

Foto de David Palacios

Salvant les distàncies, la manifestació de prostitutes del 26 d’abril del 2012 m’ha recordat la manifestació de capellans de l’11 de maig de 1966. Més que res perquè són dos col·lectius que per uns motius o uns altres no t’esperes que es manifestin. I són marxes que quan passa el temps marquen època.

foto.JPG

Com s’ha explicat, les 400 prostitutes que es van manifestar ho feien amb el suport de 50 entitats i en protesta per l’ordenança cívica de Barcelona que prohibirà la prostitució al carrer.

El dia després de la mani em vaig acostar al carrer Robadors del Raval, que és una mica com el Far West de Barcelona, tot i la recent inauguració de la nova Filmoteca. L’ambient era el de sempre, o t’hi atures a mirar i t’integres a l’entorn o millor hi passes de pressa, que és el que jo vaig fer.

foto-16.JPG

Hi vaig trobar tres tipus de cartells, amb tres missatges:

– “Soy una mujer, una ciudadana, no soy una criminal”

– “Tengo derecho a estar en la calle, no me discrimines”

– “El amor y la vioencia no son lo mismo. Zona libre de chulos”

foto-15.JPG

I jo com ho veig? És difícil opinar, seria molt contundent perseguint els que maneguen el negoci de forma il·legal i solidari amb les noies que s’han de prostituir. Entenent per solidari una idea prèvia, que és que és millor no ho hagin de fer i que per tant és bo que algú els ajudi a sortir del pou o a legalitzar l’activitat. Que amb la que està caient no és fàcil.

Però al mateix temps mai m’he sentit còmode amb la prostitució al carrer, no m’agradaria viure en un carrer on constantement hi trobes prostitutes -com tant de temps ha passat i encara passa a la Ronda Sant Antoni, potser no tant com abans- i trobo bé que s’intenti posar fre. És l’ordenança la millor forma de fer-ho? És un intent.

Tot i que és com un impossible perquè les noies sense local sempre acabaran anant a buscar els clients al carrer, que és allà on són.