Gemma Parellada

L’auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna acollirà aquest dimarts (5 de novembre) l’acte d’entrega del premi Memorial Joan Gomis, que promou el periodisme solidari. Enguany s’ha premiat la periodista Gemma Parellada, pel seu reportatge titulat “La guerra sin fin” publicat en el diari El País, i el programa televisiu Latituds, en la modalitat de trajectòries periodístiques.

De Gemma Parellada el Jurat ha valorat “la qualitat literària i l’interès del reportatge, que a més expressa el compromís ferm de la seva autora amb el continent africà, des d’una perspectiva ètica i una opció deontològica que avui no es troben fàcilment”. Gemma Parellada ha estat treballant de forma independent a l’Àfrica subsahariana des de fa més de set anys. Es corresponsal per a RFI Espanya, CNN Espanya, Catalunya Radio, i col·labora amb El País i la  CNN.

De ‘Latituds’ -una sèrie de documentals que s’emeten a Televisió Catalunya des de 2010 dirigida pel periodista Jordi Vilardell- el Jurat ha valorat “el rigor i la qualitat dels documentals i la voluntat de l’equip del programa  de donar visibilitat i protagonisme a  persones i col·lectius que impulsen solucions a la pobresa, les injustícies i les guerres o que promouen els drets humans, la cooperació o la construcció de pau”.

El memorial Joan Gomis vol reconèixer “obres, trajectòries i iniciatives periodístiques que mostrin un compromís en la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, la promoció de la pau, els drets humans o l’entesa entre cultures i religioses, tot fent visible l’acció de les persones i col·lectius que persegueixen aquestes finalitats” i se celebra en  record de Joan Gomis Sanahuja (Barcelona 1927-2001), que va ser durant molts anys president de Justícia i Pau.

El Jurat ha estat format per representats de les entitats convocants: Cristianisme i Justícia, Justícia i Pau, Fundipau, Fundació Cultura de Pau, Universitat Ramon Llull, les publicacions Foc Nou i El Ciervo, i de la família de Joan Gomis.