L’església de Sant Agustí, al Raval, s’ha omplert per recordar que en aquell mateix espai però fa 40 anys es va constituir l’Assemblea de Catalunya, que com ha recordat el periodista Antoni Batista va ser com un Parlament, o un preparlament, a les acaballes però encara en ple franquisme. Hi ha hagut forts aplaudiments quan Toni Batista (que ha fet una conferència recordatori del que va representar l’Assemblea i dels seus protagonistes) ha recordat dues persones clau en aquell procés, l’historiador Josep Benet i el polític Antoni Gutiérrez Díaz, el Guti.

Després, en forma de taula rodona han parlat quatre persones que van participar fa 40 anys en la creació de l’Assemblea: primer ho ha fet el polític Jordi Carbonell que, ja ancià, ha rebut també una forta ovació i ha insistit que queda un punt clau per complir del que demanva l’Assemblea: que Catalunya exerceixi el dret a l’autodeterminació. Miquel Sellarès ha explicat la voluntat de constituir una Assemblea Nacional Catalana que aplegui un ampli ventall social i que posi el seu granet d’arena junt amb les institucions i la societat civil (respectant molt les institucions perquè la situació no és comparable a la d’aleshores, ha vingut a dir) a fer possible aquest exercici. També ha parlat Ricard Lobo, que amb gran encert ha recordat els noms de tots els que hi eren i ja han mort. I Blanca Serra ha recordat les dones (crec que ha dit que en van ser un 10%) que van formar part de l’Assemblea de Catalunya.


Jo la veritat és que hi anava amb el xip de l’homenatge, de l’acte commemoratiu, però un cop allà he vist que més enllà d’homenatjar el valor dels que s’hi van jugar molt fa 40 anys el que es vol ara és assegurar portar endavant aquell quart punt que fins ara no s’ha aconseguit, l’exercici del dret a l’autodeterminació.

No hi ha cap article relacionat.