Fa uns mesos remenant el taulell de la dona que ven llibres vells al carrer de les Cabres (el que va del carrer del Carme a la Boqueria, a tocar de la Rambla) em va cridar l’atenció “La societat catalana durant la guerra civil, crònica d’un periodista polític”. El periodista es deia Manuel Cruells (Barcelona 1910-1988). Aquest Nadal l’he començat a llegir i la narració que fa, sobretot dels primers dies de la guerra és impressionant pels detalls que dóna i perquè es mou pels mateixos carrers que aquest blog!

Ell vivia a la Gran Via a tocar de plaça Espanya i el 18 i 19 de juliol no es va poder estar d’anar fins el Gòtic per veure de primera mà el que estava passant: “Pel carrer Bonsuccés vaig arribar fins a les Rambles. Tot aquest sector estava solitari de combatents. La Rambla també estava deserta. Vaig observar que a la cantonada del carrer de Santa Anna hi havia dos xicots joves amb una pistola a la mà que miraven cap a plaça Catalunya. Els vaig cridar: “on són els feixistes?”, prenent precaucions per si ells ho eren. Em van fer un gest, indicant cap a plaça Catalunya. Efectivament un raig de trets de metralladora anà a petar cap el cantó del cafè Baviera i de la font de Canaletes.

Al Portal de l’Àngel vaig veure que al carrer Montsió uns guàrdies de la Generalitat i uns paisans estaven fent una barricada improvisada, per poder tirar més arrecerats contra la plaça Catalunya. Els trets de fusell baixaven dispersos carrer avall. Abans de posar-me en una barricada vaig fer una volta per aquell sector. A la mateixa cantonada del carrer Comtal, davant de can Jorba, era impossible d’estacionar-s’hi. Vaig veure per un moment Lluís Companys, el nostre president autònom, que va treure el cap al balcó principal de la Comissaria de Via Laietana…”

Impressionant, veritat?

No hi ha cap article relacionat.