Carlos Nadal La Vanguardia

Vaig arribar pels pèls a l’acte d’homenatge al periodista Carlos Nadal que van fer dilluns d’aquesta setmana a la sala d’actes de la facultat de Comunicació de la Pompeu Fabra, al 22@. Bé, no era exactament un acte d’homenatge sinó de celebració del fet que la UPF acull des de fa uns dies el “Fons de política internacional Carlos Nadal”, una selecció de 150 articles de la columna “Week-end político mundial” que el periodista va publicar a  La Vanguardia entre els anys 2000 i 2010.


Disculpeu però no tinc temps de transcriure tot el que van dir Xavier Mas de Xaxàs (periodista d’Internacional a La Vanguardia i company durant molts anys de Carlos Nadal), Josep Maria Casasús (actualment catedràtic de Periodisme a la UPF i col·laborador de l’ARA), Carles Singla (director dels ensenyaments de Periodisme a la UPF) i Maria Dolors Masana, vídua de Carlos Nadal i periodista.


Si em permeteu el suggeriment, els vídeos de la intervenció de Mas de Xaxàs que envolten aquest text s’haurien d’emetre a les facultats de periodisme: “la curiositat sense cansament, la discreció, la veu pausada és el que el mantenia. El trucaves des d’algun lloc del món i et preguntava: ‘Què compra la gent? Què fan pel carrer’. “Avui en dia l’opinió dels diaris està molt radicalitzada. En canvi Carlos Nadal no era gens sectari”.


Per la seva banda, Josep Maria Casasús va cloure la seva intervenció destacant “les virtuts del periodista compromès, solidari, amb una dimensió humanista que enllaçava molt bé amb el seu tarannà: un humor irònic, molt afinat i respectuós; humilitat natural, sense hipocresia; i la disposició a escoltar els companys més joves”.


Carles Singla va subratllar la importància de la donació per la facultat de Comunicació de la UPF: “Posa a l’abast mestres i models. Quan jo estudiava no es parlava de periodistes catalans i espanyols més enllà de Larra. En canvi ara hem tendit a recuperar els periodistes que formen part de la nostra tradició. Per això és important que comptem amb aquestes eines per donar a conèixer l’obra de mestres i models que han marcat una trajectòria que ha de seguir tenint continuïtat d’una tradició periodística catalana. Aquest periodisme pre-google de Carles Nadal és un referent molt important: tenia una base de coneixement filosòfica, no periodística. Aquest és el model que hem intentat mantenir a la UPF, amb una base de formació en altres carreres”.


La vídua de Carlos Nadal va presentar llibre ‘El mundo después del 11S” amb l’anàlisi de la política internacional dels últims anys de vida del veterà periodista “que expliquen tot el que està passant ara”. Sortirà per Sant Jordi.


Llàstima, per cert, que, la sala estigués tan buida perquè l’acte va ser molt interessant.