Modest Prats

El meu és un humil adéu a Modest Prats (Castelló d’Empúries 1936 – Girona,  2014). Aniré afegint al final d’aquest text tots els enllaços a articles que trobi sobre ell, arran  de la seva mort. Si en trobeu d’altres me’ls podeu fer arribar via comentaris o a guillemcarbonell@gmail.com.

_ _ _

ModestPratsLAvenc

Foto: L’Avenç

El meu adéu és el d’una persona del poble que va quedar captivat per la seva veu, la seva saviesa i els seus raonaments gràcies a sentir-lo conversar a la tertúlia dels migdies de Catalunya Ràdio, L’Orquestra de Jordi Vendrell. Compartia espai amb l’escriptor Vidal-Vidal, el filòleg Josep Murgades, a més d’amb el periodista Jordi Vendrell.

Era una hora setmanal esplèndida, que em va permetre tastar i, d’alguna manera, “conèixer” en Modest Prats. Per cert que aquest filòleg i teòleg, rector aleshores de la parròquia de Medinyà a Girona, va ser un dels que participaven en la tertúlia que va provocar la desaparició del programa radiofònic. Va ser pocs dies abans de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, el juliol del 92, després de les detencions d’independentistes ordenades pel jutge Garzón.

Anys més tard, cap al 2009, durant una visita a Girona vaig decidir anar-lo a conèixer. Em vaig presentar en horari de rectoria a la parròquia del Mercadal, on ell era aleshores rectors.  En la seva versió mossèn va arribar puntual. Em va saludar, va obrir la porta de la vella rectoria, amb to sorneguer va recollir les cartes de terra i va pujar l’escala fins al seu despatx. Vam estar conversant una mitja hora, a ell li feia gràcia la Brompton, la bici plegada amb què em movia per Girona. Durant la conversa van entrar alguns parroquians a fer-li consultes. Sempre recordaré un Modest Prats que es va obrir de seguida a un desconegut com jo. Vam quedar que tornaria, però després ja no ho vaig fer.

Aquests dies trobo articles sobre Modest Prats per aquí i per allà, tot i que penso que és un personatge que hagués merescut portades. Si més no, perquè no anem sobrats de referents. Ah, i gràcies als que, convidant-lo a participar a la ràdio, van fer possible que gent com jo el coneguéssim.

_ _ _

Recull d’articles publicats arran de la mort de Modest Prats, filòleg, teòleg, savi i mossèn

S’ha mort Modest Prats, el capellà savi de Girona (Vilaweb)

El que dec a Modest Prats (Josep Maria Fonolleras a El Punt Avui)

En record de Modest Prats (nuvol.com)

En la mort de l’investigador i professor Modest Prats (blog Humanitats)

En la mort de Modest Prats (Web de la Universitat de Girona)

Homenatge a Modest Prats (Catalunya Ràdio)

Enllaç a tots els articles sobre la mort de Modest Prats que ha publicat Catalunya Religió

Mor als 77 anys el teòleg i filòleg Modest Prats (ARA)

Modest Prats enlluernava amb la seva sapiència (Cadena SER)

Modest Prats, un referent cívic, intel·lectual i polític  (Diari de Girona)

Mor el filòleg i teòleg Modest Prats (Diari de Girona)

Muere el filólogo y teólogo Modest Prats, a los 77 años (Europa Press)

Modest Prats, el cura que llegó a sabio  (El País)

Mor el filòleg i teòleg Modest Prats (El Periódico)

Muere Modest Prats   (La Vanguardia)

Modest Prats, el sacerdote sabio de Girona (La Vanguardia)

Modest Prats, l’homenatge (de quan se li va fer l’homenatge el 2011) (Vilaweb)

(seguirà)