Aquest 31 de desembre (2012) serà recordat per l’adéu al doctor Moisès Broggi, que ha mort a Barcelona als 104 anys.

Tot i la seva avançadíssima edat, aquests últims anys ha tingut una important presència pública: fent xerrades com a savi humanista, presentant-se com a candidat independentista o fins i tot en portada al primer número de l’ARA.

Fa uns mesos, el febrer del 2012, vaig aprofitar la seva participació en un acte a l’espai Putxet de Barcelona per fer-li algunes preguntes. Impressionava la seva lucidesa i joventut mental, i com contestava mirant-te als ulls. Li vaig demanar quin consell donaria als joves, i en aquest vídeo teniu la seva resposta, que transcrita és:

“Ara és un moment difícil, perquè el món ha de canviar. Els joves han de procurar afavorir tots els moviments de convivència d’amistat. I anar contra les tiranies i els absolutismes”.


Més endavant va ampliar la resposta:

-”Una de les dificultats més grans del moment actual és la demografia: en el món hi ha massa gent. Això és anar contra la vida, perquè la vida reclama reproducció. La matèria viva té innatament un sentit de supervivència i de reproducció. I l’home, amb els seus perfeccionaments tècnics ha aconseguit vèncer els seus enemics principals. Els naixements han augmentat més que les morts. En això hi havia un equilibri, amb els famosos ‘genets de l’apocalipsi’. Però aquests genets han estat descavalcats per l’home, sobretot les grans epidèmies que dalmaven la humanitat. Però queden la guerra i la fam, que és el que s’ha de mirar d’evitar”.


Durant aquella recent intervenció pública, al doctor Broggi també se li va demanar com veia Catalunya:

– “Fins al segle passat la història de la humanitat és la història de les guerres. Un estat s’apoderava d’un altre i el dominava. Catalunya ara es troba dintre d’un altre estat que el domina. Per anar al govern global no hi ha d’haver aquest domini perquè això sempre és causa de violència. Les injustícies són causa de violència. De manera que això s’ha d’arreglar. Catalunya ha de poder discutir amb Espanya de tu a tu, no com a supeditat”.


I, quin va ser segons Moisès Broggi el descobriment més important del segle XX?

-“La bomba atòmica. Bé, l’energia atòmica. Perquè és l’energia més forta de l’univers. Tots els grans descobriments que ha fet l’home -sobretot al segle XIX i XX- poden servir per al bé i per al mal. La tècnica i la ciència no tenen moral. En té l’ús que en fa l’home. Si l’energia atòmica s’emplea per al benestar de l’home i per la progressió del món és acceptable. Però si s’utilita per tirar-se-la pel cap és un desastre. Tot depèn de la conducta de l’home”.