L1340141.JPG

La sala gran de cerimònies del tanatori de Sant Gervasi (segurament el més maco de Barcelona, potser l’únic que és maco, amb vistes esplèndides sobre la ciutat) ha quedat petita, plena a vessar, per acollir tots els amics i personalitats que aquest matí s’hi han aplegat per acomiadar Martí Gasull (Barcelona 1969 – Manaslu 2012).

La cerimònia de comiat s’ha convertit en el primer homenatge al muntanyenc i defensor del català, mort sota una allau ara fa una setmana al camp 3 del Manaslu, al Nepal.

L’expresident del Parlament Joan Rigol (UDC) -que fa 43 anys, quan era capellà, va batejar en Martí Gasull-, ha estat una de les persones que ha dirigit paraules als assistents:

-“Martí ens has ensenyat a estimar posant el teu compromís al davant de tot, el teu testimoni de civisme i d’estar al costat de la gent. A mi que em va tocar un temps representar els polítics al Parlament, deixa’m dir-te que t’hem de donar les gràcies perquè ens has ensenyat el camí ara que el nostre país s’aixeca amb la força de la seva dignitat”.

Rigol ha afegit que “el nostre país necessita un civisme positiu, estar al costat de la gent que més ho necessita perquè vegin que Catalunya és sinònim de cohesió, de pau i de llibertat. I això tu Martí ho has fet a través de la llengua, perquè la llengua és l’expressió de la nostra ànima”.


També han parlat els seus familiars, el director de la Plataforma, dirigents de la UEC i altres amics. Membres de diverses corals han acompanyat la cerimònia amb algunes de les cançons que li agradava cantar al Martí, com Dio di celo o Senyor Sant Jordi.

Entre els assistents hi havia molta gent coneguda, jo he pogut distingir aquests: els consellers Ferran Mascarell i Irene Rigau, la diputada al Parlament Dolors Camats (ICV), el portaveu del grup parlamentari d’ERC Joan Puigcercós, el diputat al Parlament Toni Strubell (Solidaritat), els tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Antoni Vives i Joaquim Forn, els diputats al congrés Carles Campuzano (CiU) i Joan Tardà (ERC),  el poeta i lingüista Carles Duarte, l’actor Joel Joan, el periodista Vicenç Villatoro i la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana Carme Forcadell.

També hi havia els polítics d’ERC David Minoves i Xavier Florensa, l’artista Perejaume, l’editor Eliseu Climent, el regidor a l’Ajuntament de Barcelona per ICV Ricard Gomà, la presidenta d’Òmnium Cultural Muriel Casals, la directora general de Política Lingüística Yvonne Griley, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Jordi Manent, el director de la Plataforma per la Llengua Daniel Mundet, així com tots els membres de l’executiva d’aquesta organització i representants de la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia.

La cerimònia de comiat ha acabat amb el cant dels Segadors. La Plataforma per la Llengua  i la UEC han anunciat per a les pròximes setmanes altres actes explícitament d’homenatge a Martí Gasull, dels que pròximament anunciaran la data.

(en els pròxims minuts penjaré algun vídeo de cançons de la cerimònia)