Sota el suggerent títol de “Propaganda, Power and Persuassion”, el lingüista Noam Chomsky ha pronunciat avui una conferència a la British Library de Londres, que he pogut seguir en streaming. Quin gran invent l’stream! En els pròxims dies publicaré totes les anotacions que he pres, de moment em centro en el que ha comentat sobre Internet i les xarxes socials. Chomsky -que ha mencionat vàries vegades que els seus néts sí que utilitzen les xarxes socials- ha estat entrevistat pel periodista de The Guardian Jonathan Freedland.
“Estic impressionat per Internet”, ha matisat Chomsky al final de la conversa. “Es va inventar els anys 50’s i 60’s al laboratori del MIT on jo estava treballant, gràcies a una institució estatal dinàmica, creativa, que és on es fa el treball seriós”. “Però Internet és un canvi molt menor del que en el seu dia va representar l’aparició de les biblioteques, que van donar a la gent accés a una quantitat immensa de material”.
“En comparació amb allò -ha insistit Chomsky- Internet és un petit canvi. A les biblioteques podies estar segur que el que llegies era seriós. En canvi ara a Internet hi ha molta porqueria, pot ser una font de no acció”.
“Utilitzo molt Internet. Si saps el que busques és bo però si no saps què busques és molt pitjor. I no és tan decisiu. Durant les revolucions àrabs, quan van intervenir Internet a Egipte la gent es va seguir organitzant en comunicació cara a cara”.
I l’aparició de les biblioteques és un canvi menor al costat del descobriment de l’escriptura. Us imagineu haver d’aprendre de memòria els coneixements rebuts per retransmetre’ls a les generacions posteriors? Aquí sí que s’havia de fer un esforç eficaç per separar el grau de la palla!
Gràcies, Chomsky, sempre jove, per impulsar-nos a pensar!