En aquesta època en què és tan difícil trobar referents espirituals jo en tinc uns pocs i el discurs de Montserrat n’és un. I com que no passa cada dia que l’abat de Montserrat vingui a parlar a Barcelona, quan vaig saber que feia un acte a l’església de Sant Felip Neri m’ho vaig fer venir bé per anar-lo a escoltar.

No sabia ben bé de què aniria l’acte. Em va agradar el contrast entre l’exterior (la plaça de Sant Felip Neri amb l’ambient entre híper-romàntic i decadent de sempre) i l’interior (un grup de gent, una setantena de persones, asseguts al voltant de l’altar escoltant l’abat.

L’Abat havia vingut a Barcelona a presentar el llibre “Salms responsorials de Montserrat”, editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat i fruit del treball de l’equip de les Trobades d’Animadors de Cant. De fet la majoria dels assistents eren animadors de cant a les litúrgies catòliques arribats de diferents racons del país.


Josep Maria Soler va destacar la importància dels salms responsorials en la litúrgia dels cristians catòlics, transcric ara les paraules del vídeo: “A Montserrat hem tingut la sort de tenir una sèrie de monjos compositors i molts d’ells familiaritzats amb la pregària dels salms durant molts anys, perquè és la pregària fonamental dels monjos. A partir d’aquesta experiència i de la tradició gregoriana es va anar composant aquesta selecció de salms. El pare Gregori hi posava i hi treia sinalefes i per això hi ha diverses versions! Sovint li fèiem broma. Al final ha quedat un recull de salms amb una qualitat musical de nivell i a l’Assemblea de monjos, escolans i fidels de Montserrat s’ha demostrat que és útil per a les pregàries. Per això, amb motiu dels 40 anys de les trobades (d’animadors de cant) ens ha semblat que era bo publicar-ho (···) oferir aquest material de Montserrat que moltíssima gent ens havia demanat”.


I com no podia ser d’una altra manera, l’acte va acabar amb el cant de dos salms, dels que es canten a la Vetlla Pasqual. Veureu que les veus es nota que els presents són animadors de cants a les litúrgies! Em va agradar anar-hi i tenir l’ocasió d’escoltar l’abat en un entorn tan i tan especial. Per cert que prèviament havia presentat l’acte Mossèn Lluís Saumell, alguns el coneixereu.