L1330945.JPG

Amb crits de ‘Què vol aquesta tropa? Un nou Estat a Europa” i “Què vol aquesta gent? Catalunya independent!” un miler de simpatitzants de l’Assemblea Nacional Catalana celebraven aquest vespre l’encesa d’espelmes col·locades en forma d’estelada que han fet al bell mig de plaça Catalunya, al mateix lloc on dimarts està convocada una marxa per la independència que s’espera multitudinària com mai abans.

L1330939.JPG

Per cert, un nord-americà pare de família s’ho mirava encuriosit i ha demanat de què anava la cosa a un dels organitzadors, identificat amb armilla groga. El noi li ha vingut a explicar en un bon anglès que els catalans volem ser independents.

-“And socialists?” li ha demanat l’estadounidenc.

El noi, de nou en un bon anglès li ha dit que no, que socialistes no, però que “no volem que Espanya segueixi robant als catalans”.

– “With taxes?” ha demanat l’americà

– “Yes, with taxes” ha dit el català

I com no podia ser d’una altra manera el nord-americà ha explicat que a ells els hi passa el mateix amb Obama, que no para de pujar els impostos perquè és… “socialista”.

Quan ha sabut que, a més, dimarts hi hauria la marxa per la independència, multitudinària, l’americà ha dit que no la podria veure perquè estaven a Barcelona un sol dia, de creuer. Els fills, adolescents i joves, s’ho miraven des de la distància com els fills miren els pares -amb una mica de vergonya aliena- quan es posen a parlar amb un estrany.

(Ah, i veient totes aquelles espelmes jo no he pogut evitar pensar en aquell dia en què amb uns amics d’una incipient Plataforma per la Llengua vam fer un rècord Guinnes de llaunes de Coca-Cola a plaça Catalunya, per l’etiquetatge en català, un ara ja llunyà 12 de desembre de 1993…)