Santa Madrona_3.JPG

En la crònica de la ciutat que intentem fer des d’aquest blog no podem passar per alt les paraules que ahir va pronunciar Mossèn Joan Cabot, rector de la parròquia de la Mare de Déu de Lourdes i arxiprest de Rambles-Poble Sec, en l’obertura de l’acte de cinquè aniversari del portal Catalunya Religió. I és que la festa es va convertir de facto en la presentació en societat del que aviat serà el nou espai cultural-musical-teatral-litúrgic del Poble Sec.

Santa Madrona.JPG

Jo, que no sabia ben bé a on anava, em vaig quedar bocabadat en intuir el que estan intentant fer a aquesta església construïda el 1888 i que pel que vaig sentir ahir estava en un estat molt justet. Em va recordar molt els espais que a Perpinyà utilitzen cada mes de setembre per exposar el fotoperiodisme del Visa pour l’image, tot i que en aquell cas són temples desacralitzats. Però la idea és la mateixa, guanyar tot l’espai interior per obrir el temple a activitats culturals del barri, sense deixar de banda litúrgies com podrien ser, imagino, pregàries de Taizé.


 Transcric (i adapto una mica intentant que s’entengui del tot) les paraules pronunciades per Joan Cabot, que són una gran, sobretot per al Poble Sec: 

“Ens trobem a Santa Madrona, que és com la catedral del Poble Sec. Les obres encara estan a mig fer, estem acabant la reforma que impulsa un nou espai a Santa Madrona, amb la idea que pugui ser un punt de referència pastoral, cultural i social a un barri on hi ha molta activitat de tot tipus i en canvi manca d’espais disponibles. La renovada església de Santa Madrona serà una mica la imatge d’aquest projecte. La reforma vol respectar el lloc històric, de fet no el podem tocar gaire perquè és molt delicat. És una església construïda el 1888 té la gràcia del contrast: d’una banda, la història del barri, una església que ha patit multitud de problemes, des de la Setmana Tràgica fins a la guerra civil i tants altres problemes socials; i de l’altra, un espai nou que volem posar al servei dels temps d’avui. Serà un espai molt neutre, apropiat per a una litúrgia moderna i expressiva, que promourà l’experiència comunitària, amb un moble a l’entrada que crearà un doble espai per a diverses activitats simultànies. Tenim també la idea de poder créixer en usos diversos, litúrgics però també culturals en general, musical, teatral… Serà un espai en construcció per molts anys, perquè sempre estarem en aquest procés. Agraïm l’Arquebisbat de Barcelona, que ha cregut en aquest projecte, no només pastoralment sinó també econòmicament; també a les comunitats parroquials del Poble Sec, que estan expectants i il·lusionades; agraïm també al grup d’arquitectes T113, que s’han implicat en el projecte amb molta complicitat; i a Catalunya Religió que, tot i les mancances de l’espai han optat per celebrar els seus primers cinc anys a l’església de Santa Madrona i fer-ne com d’altaveu que esperem permeti també fer difusió d’aquest espai”.