Cartell_Gomis.JPG

El periodista italià Roberto Savio i el col·lectiu de periodistes Contrast són els dos guanyadors de la 7a edició del Memorial Joan Gomis. Aquest premi de periodisme solidari està dotat amb 1500 euros en 2 modalitats: obres i trajectòries periodístiques. El guardó -que recorda qui va ser president de Justícia i Pau, Joan Gomis- es lliurarà dijous 8 de novembre a l’Auditori de la Biblioteca de Ciències de la Comunicació Blanquerna.

El jurat del Memorial Joan Gomis està format per membres de Justícia i PauCristianisme i Justícia, la Fundació per la Pau, la Fundació Cultura de Pau i de les revistes Foc Nou i El Ciervo. També en forma part una representant de la família Gomis.

savio2.jpg

Roberto Savio és un reconegut expert internacional en temes de comunicació. Ha impulsat nombrosos projectes d’informació, com l’agència de notícies Inter Press Service (IPS), el pioner Technological Information Pilot System (TIPS), la xarxa de sistemes d’informació nacional per a Amèrica Llatina i el Carib (ASIN), el servei de realitzacions llatinoamericà ALASEI, el Women’s Feature Service i , ara, Othernews. Tots ells posen l’accent en el món en desenvolupament.

Va ser assessor de premsa internacional del malaguanyat Aldo Moro, més tard va rodar un documental sobre Che Guevara i fa gairebé 50 anys va fundar l’Inter Press Service, l’agència global de noticies més important sobre temes de sostenibilitat, gènere, relacions sud-sud, societat civil i que avui la seva web rep entre 40 i 50 milions de visites mensuals, amb acords de col·laboració amb mitjans com Al-Jazeera, The Guardian o el The Huffington Post.

El jurat ha considerat que Savio “és un Quixot dels segles XX i XXI. I a pesar de la dilatada carrera, encara endega noves iniciatives com www.other-news.info un projecte fruit de la reflexió motivada per una pintada a la paret de l’edifici de la Llotja que va veure per casualitat i deia “les parets denuncien allò que els mitjans callen”.

Col_lectiu-Contrast.jpg

Per la seva banda, Líban. Pacte de Silenci  és un documental que forma part del projecte Després de la Pau, produït per les associacions Contrast Fora de Quadre. Treballen en xarxa des de diversos punts del món i posen èmfasi en el “valor social del periodisme com a eina de transformació de les societats”. Amb aquest projecte busquen analitzar i explicar diversos camins empresos per diferents països que van patir un conflicte armat durant l’últim quart del segle XX. En concretm en el reportatge sobre el Líban “es pot veure com la classe política no ha assumit la responsabilitat per un conflicte que va enfrontar a les comunitats del país, ni ha demanat explicacions als actors externs”.