[youtube BKAYIpeACCE]

La música del grup Taverners va servir dissabte per celebrar el primer any d’activitats de l’Ateneu Layret. Una de les seves impulsores, l’Eulàlia Reguant, m’havia convidat a la festa (al centre cultural Euskal Etxea del Born) i ho vaig aprofitar perquè m’expliqués què és l’Ateneu Layret i sobretot quins són els seus plans i objectius per al segon any d’existència.

Quinze persones van crear i impulsar aquesta entitat, que té la seu en un petit local de lloguer al carrer Villarroel 49, just per sota de la Gran Via. Ara ja són més de 20 socis: “Sempre havíem pensat que a l’Esquerra de l’Eixample i a Sant Antoni hi faltava un espaicompromès amb el barri i que fes activitats amb contingut nacional i social”, em diu l’Eulàlia.

“Quin és l’objectiu per al segon any? Ara que ens hem consolidat com a local i com a grup volem ser capaços de realment obrir-nos al barri, que és el que ens ha costat més. Els nostres dos grans eixos d’activitats són el moviment social al barri i la implicació nacional (Països Catalans) i hi volem treballar a fons”

[youtube 4pNIS8Rc2mk]

M’expliquen que l’Ateneu Layret està obert a tot tipus de persones, en els seus inicis van fer una carta de principis que giraven a l’entorn de tres eixos: Països Catalans, moviments socials i vida en el barri: “Tothom qui no se senti incòmode amb això hi pot participar. Volem ser molt inclusiu i que tothom pugui treballar-hi”.

El nom recorda Francesc Layret, per la seva relació amb el barri i per recuperar la seva figura, que té una estàtua a la plaça de Goya (Sepúlveda amb la Ronda). A Layret el van matar fa 90 anys a la plaça Universitat i el logo de l’Ateneu és l’estàtua que homenatge Layret.

Ateneu Layret

L’Ateneu Layret està obert dijous, divendres (de 19h a 23h)  i dissabte (de 20h a 23h) al vespre. Intenten que hi hagi una activitat central cada setmana: “No volem ser el típic bar, és un espai de trobada i ens estem especialitzant en begudes de la terra!” M’expliquen que quan posen una taula a fora la gent agafa molt de material: “potser no entren al local però és brutal com els veïns s’aturen i pregunten”. A veure si puc anar un dia a alguna de les activitats i en faig cinc cèntims…