Com us explicava fa uns dies, a París em vaig trobar diumenge casualment amb una manifestació de partits polítics i sindicats d’esquerra que se solidaritzaven davant l’Ajuntament de la capital francesa amb els treballadors del setmanari satíric Charlie Hebdo, atacat una setmana abans per fonamentalistes islamistes. Tot plegat en una atmosfera de molta preocupació: “Ens volen col·locar entre els islamistes i el Front Nacional”, van repetir diversos oradors. Quan va acabar l’acte vaig veure que el director del setmanari satíric, Stéphane Charbonnier àlies Charbs, estava present i fent unes declaracions a un jove periodista, crec que d’una ràdio.

Vaig poder enregistrar la declaració amb l’iPhone. La frase més destacada és la que poso al titular: “Si algun mitjà és amenaçat, pot comptar amb nosaltres”. He intentat transcriure tot el que diu, us ho anoto en català i francès, hi ha alguns detalls que se m’escapen, potser algú de vosaltres em pot ajudar a completar-ho? Diu:

– “Abans que res, moltes gràcies pel teu suport. Espero que mai no et molestin per això que has expressat a la teva ràdio. En tot cas, si amenacen o emmerden una ràdio o algun altre mitjà, pot comptar amb nosaltres. S’han d’aprofitar (la força d) els altres mitjans”.

En francès, el que he sabut transcriure és:

“-Merci d’abord pour le soutien. J’espère que vous sérais jamais embété pour ce que vous avais exprimé sour votre radio. En tout cas, si une radio o quelque autre media est menacé (ou emmerdé) par quequ’n (···) il peut compter sour nous. (···) Il faut profiter aussi les autres medias…”

A en Charbs se li va acostar molta gent per donar-li suport i va marxar cap a un bar envoltat per amics i amb un discret però evident servei de seguretat. Em va caure bé, se’l veu una persona senzilla i atenta.

Podeu llegir la crònica de la manifestació clicant aquí.