La plaça del Rei s’ha omplert per celebrar l’aniversari de Neus Català, que avui que feia 95 anys. És l’última deportada al camp de dones de Ravenbrück que encara és viva a Catalunya i per això s’ha fet coincidir el seu aniversari amb un homenatge a totes les dones que hi van ser deportades.

L’acte ha comptat amb les actuacions de Víctor Manuel, Pedro Guerra, Enric Majó i Marina Rossell, entre d’altres. (A veure si demà puc penjar els vídeos) Cada un d’ells recitava noms de dones d’arreu de l’Estat que van ser deportades.

Josep Cuní n’ha estat el presentador. L’he vist content i emocionat de debó, de fet al final ha agraït molt efusivament haver estat ell el triat:  “Mai no ho oblidaré”. La veritat és que Cuní ho ha fet molt bé. Marina Rossell s’ha permès la broma de saludar-lo abans que a les autoritats: “Perquè Cuní és una autoritat!”

També hi ha hagut discurs institucional-institucional del conseller Joan Saura, que ha dit que el tripartit mantindrà l’esforç del Memorial Democràtic. És clar que també li ha dit a Neus Català que l’estima molt-molt.M’ha agradat especialment el record que tant Marina Rossell com el propi conseller han tingut per Montserrat Roig i la seva obra “Els catalans als camps nazis”: “Ens va obrir els ulls i ens va fer veure que també hi havia hagut catalans”. Montserrat Roig ho va fer inspirada per Josep Benet, oi?


Als 20 anys, vaig visitar Ravensbrück, amb els companys d’un camp de treball d’aquells del SCI (reconstruíem un castell a Berlín!).  I en tornar no em vaig poder estar de comprar el llibre de Montserrat Roig. El tinc als prestatges i de tant en tant repasso noms i miro fotos.

No hi ha cap article relacionat.