El @teatrenacional, ple per homenatjar Martí Gasull, ànima de @llenguacat

El @teatrenacional, ple per homenatjar Martí Gasull, ànima de @llenguacat

Plataforma per la llengua

Poc s’ho hagués imaginat el Martí que tres mesos després de la seva dissortada mort -i dos després de ser-li concedida la Creu de Sant Jordi- la Plataforma per la Llengua que ell va impulsar ompliria el Teatre Nacional de Catalunya per homenatjar-lo. El país, la passió per la muntanya (amb el que això implica de visió universal) i els amics van ser l’eix de la seva vida.


A l’acte, presentat per Mònica Terribas, es va recordar tota la seva trajectòria, la seva participació a corals dels Lluïsos de Gràcia, a la UEC, les seves diferents expedicions per tots els continents, la creació de la Plataforma per la Llengua, el rècord Guinness de llaunes de Coca-Cola a plaça Catalunya (es demanava l’etiquetatge en català dels productes de la multinacional), etcètera.


La Plataforma per la Llengua va anunciar la creació del premi Martí Gasull “a l’exemplaritat en defensa de la llengua catalana”.

El més important, però, és que va quedar clar que hi ha un equip que seguirà la seva tasca, fins que sigui necessari…

El multitudinari adéu a Martí Gasull esdevé un primer homenatge al fundador de la Plataforma per la Llengua

El multitudinari adéu a Martí Gasull esdevé un primer homenatge al fundador de la Plataforma per la Llengua

L1340141.JPG

La sala gran de cerimònies del tanatori de Sant Gervasi (segurament el més maco de Barcelona, potser l’únic que és maco, amb vistes esplèndides sobre la ciutat) ha quedat petita, plena a vessar, per acollir tots els amics i personalitats que aquest matí s’hi han aplegat per acomiadar Martí Gasull (Barcelona 1969 – Manaslu 2012).

La cerimònia de comiat s’ha convertit en el primer homenatge al muntanyenc i defensor del català, mort sota una allau ara fa una setmana al camp 3 del Manaslu, al Nepal.

L’expresident del Parlament Joan Rigol (UDC) -que fa 43 anys, quan era capellà, va batejar en Martí Gasull-, ha estat una de les persones que ha dirigit paraules als assistents:

-“Martí ens has ensenyat a estimar posant el teu compromís al davant de tot, el teu testimoni de civisme i d’estar al costat de la gent. A mi que em va tocar un temps representar els polítics al Parlament, deixa’m dir-te que t’hem de donar les gràcies perquè ens has ensenyat el camí ara que el nostre país s’aixeca amb la força de la seva dignitat”.

Rigol ha afegit que “el nostre país necessita un civisme positiu, estar al costat de la gent que més ho necessita perquè vegin que Catalunya és sinònim de cohesió, de pau i de llibertat. I això tu Martí ho has fet a través de la llengua, perquè la llengua és l’expressió de la nostra ànima”.


També han parlat els seus familiars, el director de la Plataforma, dirigents de la UEC i altres amics. Membres de diverses corals han acompanyat la cerimònia amb algunes de les cançons que li agradava cantar al Martí, com Dio di celo o Senyor Sant Jordi.

Entre els assistents hi havia molta gent coneguda, jo he pogut distingir aquests: els consellers Ferran Mascarell i Irene Rigau, la diputada al Parlament Dolors Camats (ICV), el portaveu del grup parlamentari d’ERC Joan Puigcercós, el diputat al Parlament Toni Strubell (Solidaritat), els tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Antoni Vives i Joaquim Forn, els diputats al congrés Carles Campuzano (CiU) i Joan Tardà (ERC),  el poeta i lingüista Carles Duarte, l’actor Joel Joan, el periodista Vicenç Villatoro i la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana Carme Forcadell.

També hi havia els polítics d’ERC David Minoves i Xavier Florensa, l’artista Perejaume, l’editor Eliseu Climent, el regidor a l’Ajuntament de Barcelona per ICV Ricard Gomà, la presidenta d’Òmnium Cultural Muriel Casals, la directora general de Política Lingüística Yvonne Griley, el director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona Jordi Manent, el director de la Plataforma per la Llengua Daniel Mundet, així com tots els membres de l’executiva d’aquesta organització i representants de la Unió Excursionista de Catalunya de Gràcia.

La cerimònia de comiat ha acabat amb el cant dels Segadors. La Plataforma per la Llengua  i la UEC han anunciat per a les pròximes setmanes altres actes explícitament d’homenatge a Martí Gasull, dels que pròximament anunciaran la data.

(en els pròxims minuts penjaré algun vídeo de cançons de la cerimònia)

Llengua / ¿”Paso de peatones” = “Pas peatonal”?

Llengua / ¿”Paso de peatones” = “Pas peatonal”?

Això de ser bilingüe trobo que cada dia és més fàcil. Com en diríeu d’un “paso de peatones” en català? Fàcil, “pas de peatons”. He mirat al diccionari IEC si “peató (ja) està acceptat però diria que no. Sempre he preferit que els rètols estiguin escrits en català ni que sigui a canvi d’alguna falta. Però què voleu que us digui, a aquestes alçades ja podrien posar “pas de vianants”, no? I sobretot, posar-li una mica de ganes, que sinó tot és molt avorrit… En fi, aquest “pas de peatons” és al carrer del Carme cantonada amb el de les Floristes de la Rambla, al Raval.


Llengua / ¿”Paso de peatones” = “Pas peatonal”?

Llengua / Bategen un restaurant del carrer Pelai com a “Pelayo”, encara

Jo tenia una tieta-besàvia que pràcticament no sabia parlar castellà. El seu entorn s’havia anat castellanitzant però ella, hiper-barcelonina, era d’una catalanitat robustament natural. Per això em sorprenia quan parlava del carrer “Fernandu”, “Pelayu” i s’acomiadava dient “adios, adios”. D’això ja fa vint-i-tants anys, quan jo ja deia Ferran, Pelai i adéu però és clar, mai no vaig pensar en corregir-la precisament a ella que parlava un català profund, fonèticament impecable, el que s’havia parlat sempre a Barcelona. Qui era jo per a corregir-li res? En canvi em fot que ara, vint-i-cinc anys després i quan ja gairebé tothom en diu Pelai, obrin un “restaurant” nou en aquell carrer i li diguin “Frankfurt’s Pelayo”. Crec que el van inaugurar a l’estiu i per cert diria que tot plegat és incorrecte, no? També el fals anglicisme “frankfurt’s”, mal aplicat en aquest cas, no?