Les Associacions de veïns del Poblenou reclamen que el tramvia s’uneixi per la Diagonal”

Les Associacions de veïns del Poblenou reclamen que el tramvia s’uneixi per la Diagonal”

tramvia diagonal

La Comissió de Mobilitat del Poblenou, integrada per les associacions de veïns del Poblenou, Diagonal Mar, el Parc, Bac de Roda, la Vila Olímpica, el Front Marítim i Sant Martí han fet públic un comunicat, que també compta amb el suport de la Federació d’Associons de Veïns de Barcelona, en defensa de l’opció d’enllaçar el Trambesòs i el Tramllobregat per la Diagonal: “Han passat 10 anys i seguim trigant una hora en travessar la ciutat en transport públic per la Diagonal. Completar els 3,8 km de tramvia que falten entre Glòries i Francesc Macià voldria dir fer aquest trajecte en menys de 15 minuts”, expliquen al manifest que he vist penjat a la plaça de les Glòries. Els veïns han fet una acció reivindicativa en aquest sentit a la parada de tram de Ca l’aranyó.

Un miler de veïns de Nou Barris es manifesten contra els desnonaments

Un miler de veïns de Nou Barris es manifesten contra els desnonaments

No és pobresa, és injustícia Nou Barris

Foto del twitter: @bromademalgusto

Avui quan sortia del metro a quarts de vuit del matí m’han donat el 20 Minutos i l’he agafat per veure què donaven de regal. Res d’interessant, un catàleg de Phone House. En canvi, la portada sí que ho era: informació social de proximitat: “Els veïns de la Barcelona més pobra reclamen  “justícia”.

Nou Barris contra la injustícia

Foto: @Ferrepascual

Amb una foto de la pancarta que veïns de 9 Barris portaven ahir durant la manifestació que van fer al centre de Barcelona “contra la precarietat i l’elevat atur de llarga durada” i en concret contra els desnonaments. Com que no hi vaig ser, he buscat fotos a twitter a partir del hashtag #NoÉsPobresaÉsInjusticia i entre moltes he triat aquestes dues, que publico amb la signatura dels seus autors. En concret, la concentració volia frenar 16 desnonaments que es preveu que es realitzin de manera immediata al barri.

Nou barris contra els desnonaments

Foto del twitter de @wegxvonxdir

Explica Carla Mercader que “alguns dels veïns portaven màscares blanques i espelmes” en senyal per demanar solucions urgents “davant la situació d’emergència en què viuen moltes persones a Nou Barris”.

Nou Barris contra els desnonaments

Foto del Twitter @Ferrepascual

La Barceloneta s’omple de pancartes contra els pisos turístics

La Barceloneta s’omple de pancartes contra els pisos turístics

photo (12).JPG

Si passegeu aquesta tardor per la Barceloneta veureu que els carrerons són plens de pancartes amb un missatge clar (“Cap pis turístic”) i banderes del barri (ex)mariner. Els veïns se sumen d’aquesta manera a les repetides mostres d’enuig contra l’apropiació per part d’un determinat tipus de turisme dels carrers del barri, de dia i de nit.  L’última protesta, dissabte passat en forma de nou de manifestació fins a plaça Sant Jaume.

photo (11).JPG

Jo, que no visc a la Barceloneta sinó a l’Eixample, també estic envoltat d’edificis turístics, pel davant i pel darrera. Per sort, la gent que ve fins ara gairebé sempre s’ha comportat: turisme familiar pel davant i backpackers per darrera.

photo (13).JPG

Però el risc a una degradació urbana generalitzada per invasió de turisme de borratxera hi és i per això hem de donar suport als que el pateixen directament: per frenar-la i canalitzar aquesta font d’ingressos indispensable en una bona direcció. Bona per a tothom.

Paella de veïns del Gòtic per presentar La Negreta, un nou espai social

Paella de veïns del Gòtic per presentar La Negreta, un nou espai social

photo (24).JPG

Sabéssiu quina bona olor feia la paella que, diumenge, preparaven veïns del Gòtic davant l’església de la Mercè! Era un dinar convocat per La Negreta, “un nou espai social que vol fomentar la participació política, social i cultural per canviar el deplorable estat actual de les coses a favor de la majoria”. Hi estan implicats l’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, la cooperativa de consum ecològic el Bròquil, el Sindicat d’Arquitectes, la CUP de Ciutat Vella, el Club Dinàmic, l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica i l’Assemblea del Gòtic. Neix per fer front “a les polítiques que des de les diferents institucions ens estan amargant la vida: l’entrega total del barri als turistes; la retallada de les pensions; l’atur i la precarietat; la privatització de la salut…”

photo (25).JPG

El nom i el símbol de la Negreta té l’orígen l’any 1789: “després de tres pujades del preu del pa, s’alborotà de mala manera lo poble baix, passant a cremar a totes les barraques del pa i lo Pastim (la fleca central de Barcelona que acabava de ser privatitzada). Al capdavant de la revolta hi eren les dones. Al cap d’uns dies aconsegueixen que es rebaixi el preu del pa, i després el de la carn, del vi i de l’oli. Però les concessions no van ser respectades i es desfermà una repressió ferotge durant la qual van ser executats cinc homes i una dona, Josepha Vilaret, de sobrenom la negreta”. 

photo (23).JPG

Per cert que la gent de La Negreta conclou que “ara que fa falta que “lo poble baix” es torni a “alborotar” i calen més revoltes del pa -i no solament del pa-, hem volgut recordar i adoptar com a símbol aquesta dona valenta qui, malgrat tots els perills, va lluitar per allò que era just”.

L’Associació d’Amics de la #Rambla presentarà dijous el seu pla per aconseguir “la reconquesta ciutadana” del passeig

L’Associació d’Amics de la #Rambla presentarà dijous el seu pla per aconseguir “la reconquesta ciutadana” del passeig

foto (34).JPG

Què es pot fer per recuperar el paper que la Rambla havia tingut i jugat en la vida de Barcelona?

Des de l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Ramblavolen actuar en aquesta direcció i per això en Joan Oliveras i Bagués, que és el seu president, presentarà aquest dijous les línies estratègiques amb què vol treballar la nova Junta Directiva d’aquesta associació.

En una nota que m’han enviat expliquen que la junta es compromet a recuperar el prestigi perdut per La Rambla, “el carrer més emblemàtic de Barcelona, que en els darrers anys ha perdut part del seu paper com a espai central de la vida de la ciutat”.

Des de l’Associació volen portar endavant un projecte “per aconseguir la reconquesta ciutadana de La Rambla”. I afegeixen que “perquè aquesta recuperació sigui possible cal assolir un equilibri entre habitabilitat i i visitabilitat, i recuperar el paper que la Rambla sempre ha tingut en la vida de la ciutat”.

L’estratègia per aconseguir aquesta reconquesta ciutadana serà presentada en roda de premsa aquest dijous 19 d’abril, a les 11:30 h., al Cafè de l’Òpera. La convocatòria porta el títol de “La Rambla que volem!”

(D’altra banda recordeu que, en paral·lel, uns veïns estan impulsant la consulta “La Rambla Democràtica sobre el futur de l’avinguda. Les votacions tindran lloc el 22 i 23 d’abril, per més info cliqueu aquí)

Veïns de la #Barceloneta es manifestaran dissabte contra la reforma del Port Vell


Dissabte 14 d’abril la Barceloneta viurà una nova mobilització contra la reforma del Port Vell. A dos quarts de 6 de la tarda hi ha convocada una mobilització a la plaça de la Barceloneta. Jo no hi podré anar així que agraïré qualsevol foto o vídeo.

Què demanen? En el vídeo, musicat per Poker d’Asos expliquen: “L’Autoritat Portuària vol transformar el Port Vell en un pàrquing per a megaiots, amb una zona d’alta seguretat per a multimilionaris. No ens hi podrem ni acostar. L’alcalde diu que això és el futur. Els veïns que viuen en petites embarcacions i molts dels pescadors van fora. El concessionari del projecte és Marina Port Vell, propietat de Salamanca Group Investments. L’altre gran beneficiat de la reforma és Marina 92, empresa vinculada al magnat del petroli Roman Abramovich. Una comitiva de veïnes va anar a l’abordatge del seu megaiot Eclipse, “aparcat” a Marina 92. Perquè el Port és del barri. Perquè no pensem doblegar-nos davant la gran màfia de l’1%. Aturem la reforma del Port Vell!”

(També podeu llegir un post anterior d’aquest blog clicant aquí)