El temple dels Jesuïtes del carrer Casp va quedar ahir petit per escoltar la monja de moda, la benedictina Teresa Forcades. La convocatòria la feia Cristianisme i Justícia, entitat que des de fa molts anys publica uns llibrets interessantíssims d’ètica i religió, dels millors que es fan. I el tema a tractar prometia: “Transnacionals i drets humans: el cas de la indústria farmacèutica i alimentària”.

Primer va parlar Gustavo Duch, expert en “sobirania alimentària”, que va fer com de teloner de Teresa Forcades, però un teloner de luxe. El gran resum del que va explicar és que hauríem de tenir mala consciència quan per exemple comprem productes Pescanova, que cria el salmó a Xile en una mena de gàbies-granges “com si fossin porcs”. Per fer-los créixer un quilo els han de donar 5 quilos de peixos i segons Duch les piscifactories de Pescanova creen greus problemes socials i ecològics.

Diu que tampoc no hauríem de tenir la consciència tranquil·la si mengem llagostins “tres delicias” de Pescanova, que venen d’Hondures amb tècniques similars, ocupen grans extensions i generen molt pocs llocs de treball.

Duch va dir moltes més dades interessants: El vaixell Alacrama pesca en cada viatge unes 3000 tones de tonyina, l’equivalent a 60 milions de llaunes. Diu que gràcies als pirates els pescadors locals estan tornant a capturar taurons, que abans s’emportaven els vaixells estrangers.

Tampoc no van quedar gaire ben parats els “bocaditos Rianxeira”, perquè si els poden pescar és gràcies a un tractat que la UE té amb el Marroc que permet exportar del Sàhara que abans era espanyol, a canvi que ningú protesti per la sobirania d’aquell territori.

Encara hi va haver una altra empresa molt criticada, la proveïdora de carn del McDonald’s que es veu que es diu Smithfield i de la que es diu que potser va sorgir la grip porcina. Aquesta empresa té granges de 18.000 porcs i segons Duch utilitzen a Mèxic sistemes no admesos com l’enterrament dels porcs morts en fosses comuns, en teoria els haurien d’incinerar. Diu que per cada una d’aquestes granges només fan falta 14 treballadors. Ah i un detall, aquesta empresa Smithfield es veu que és la principal accionista de Campofrío.

Déu n’hi do com ressonaven aquestes paraules dins l’església del carrer Casp amb Pau Claris.I llavors, quan jo ja estava pensant que hauria de canviar la dieta dels meus sopars…

… va parlar la monja benedictina Teresa Forcades. Ho fa amb molta musicalitat, la veritat i que ningú s’enfadi és que al Polònia la imiten molt bé. Podria estar-se hores i hores xerrant i dient coses interessants, té moltíssima facilitat de paraula, en aquest sentit em recorda Pilar Rahola, però amb hàbit és clar. I amb un to de veu molt més suau. 

Va començar explicant que al 2008 segons la FAO es van produir aliments per 11.000 milions de persones i som 6000 milions de persones. ¿Com pot ser doncs que cada vegada hi hagi més gent que passi fam? Segons la FAO són 1000 milions de persones, sobretot nens, els que passen gana. És un problema de voluntat política i de distribució. “I si és que el que tenim són democràcies, al menys en el nostre entorn, és un problema de tots”.

Forcades també va parlar del problema 80/20:  el 80% dels recursos s’utilitzen pel 20% de la població. I aquest problema encara s’incrementa més amb els medicaments, es fa el 90% de la inversió per malalties que només afecten el 10% de la població. Forcades és optimista: “El panorama és decebedor però també engrescador perquè tots ens hi posem”.

Després Teresa Forcades va parlar del document “Pandèmia Falsa”, sobre la suposada pandèmia de la grip A. Aquest document promogut al Parlament Europeu diu: “les grans transnacionals farmacèutiques han pressionat els governs i l’OMS per declarar una pandèmia sense que hi hagués motiu, buscant benefici econòmic i posant en risc la salut de molta gent”. L’acusació és molt clara.

En aquest punt jo vaig haver de marxar, però ja veieu que a Teresa Forcades l’haurem d’anar seguint. De moment us deixo amb un vídeo de l’acte d’ahir, perquè en feu un tast.


Articles relacionats:

  1. 12 de febrer 2013