La Bodega La Palma celebra 80 anys convidant els veïns a un vermut

La Bodega La Palma celebra 80 anys convidant els veïns a un vermut

La Bodega La Palma, al carrer la Palma de Sant Just 7, al barri de l’església de Sant Just i Pastor, va celebrar diumenge 18 de juny els seus 80 anys. I ho va fer convidant veïns, clients i periodistes a un vermut. La festa de la bodega va ser també un homenatge a l’antiga propietària, Carme Castells, que va regentar el negoci fins l’any 2005, i que es filla de la senyora Maria, fundadora llegendària de la Bodega. Van conduir l’acte els actuals propietaris, la Judith i l’Albert, acompanyats de la periodista, escriptora i veïna Begoña García Carteron. Són reconegudes les croquetes de calamar de la Bodega La Palma, i se’n ven oferir durant el vermut de celebració. Moritz també hi va participar, fent que la “tapa aniversari” estigués formada per una croqueta de calamar i una canya Moritz.

La Bodega la Palma va obrir les portes l’any 1935 com a botiga de queviures, i pocs anys després es va transformar en una bodega que venia gel, oli i vi a granel.

la bodega

Quan la senyora Maria se’n va fer càrrec, allà pel 1940, va incorporar taules per servir gots i gerres de vi, i també alguna cosa de menjar, forjant el que és avui dia.

A la seves taules es van aplegar artistes com els pintors García Estragués i Hernández Pijuán, entre d’altres, que compartien tertúlia amb el poeta Enrique Sordo, cap de cerimònies, i amb d’altres intel·lectuals.

A principis de la dècada de 1960 va veure néixer el grup de teatre La Pipironda, que buscava escenaris petits i amb molta proximitat per representar les seves obres.

Des dels anys 90 i fins a ben entrat el segle XXI, ha estat l’epicentre d’una nova generació d’artesans i artistes, que també lluiten, com la Bodega, per resistir al barri.

L’interior de la bodega és tot un museu d’història etnogràfica. Conserva les botes de vi i el taulell de fusta i marbre dels seus orígens. Té seients de fusta adossats a les parets i realitzats a mà, i taules de marbre i ferro forjat que s’han anat incorporant al llarg de la seva història.

La Bodega la Palma està catalogada de forma oficial com un dels 300 locals emblemàtics de la ciutat de Barcelona.

La bodega ofereix producte fresc, de proximitat i de primera qualitat és el protagonista, sense perdre de vista la cuina casolana tradicional, ni l’entorn on es serveix, ni els vins de la terra amb els que es mariden els plats.

El menú varia cada temporada però n’hi ha propostes fixes tan saboroses que han  esdevingut clàssics, com les croquetes de calamar, la botifarra negra amb compota de poma o l’amanida de pop.

El bar Ocaña de la plaça Reial de Barcelona

El bar Ocaña de la plaça Reial de Barcelona

Del bar Ocaña m’encanta l’atmosfera, la il·luminació exclusiva per espelmes, també als llums del sostre. Però sobretot aquell esperit que et trasllada a la Barcelona dels 70’s sense renunciar a saber-se a la del segle XXI. Quan vinc demano una hamburguesa, les fan molt bones, amb carn de la Boqueria i unes patates fregides tallades molt primes. De vegades vinc amb amics però també sol, i observo la vida sempre seductora de la plaça Reial des de la perspectiva de l’interior del local. Avui m’he portat “La vida cotidiana del dibujante underground”, les memòries de Nazario, un dels amics andalusos d’Ocaña. Parla molt d’Ocaña i explica en detall la seva mort accidental, cremat en una processó que ell mateix havia organitzat  amb gegants i capgrossos al seu poble natal, i explica: “Ocaña tenía agallas para intentar ganarse la vida en cualquier medio, para sobrevivir, y de hecho había venido a Barcelona, además de en busca de libertad, para ganarse la vida”.

Cap de setmana de La Boqueria a l’Old Spitalfields Mkt de Londres

Cap de setmana de La Boqueria a l’Old Spitalfields Mkt de Londres

La Boqueria London Londres

En una visita fugaç a Londres m’ha sorprès aquest anunci al Time Out London: “Estrella Damm brings La Boqueria Market from Barcelona to London”. És a dir, que del 29 d’abril al 2 de maig (2016) Londres ha pogut gaudir de tapes i producte fresc de La Boqueria a l’Old Spitalfields Mkt, a prop de l’estació de Liverpool Street.

Foto del Twitter de @javitrc

Foto del Twitter de @javitrc

Foto del twitter de @ArandaQuim

Foto del twitter de @QuimAranda

 

El forn Cal Mingo del Poblenou

Enmig l’allau de forns de pa  dels últims anys sempre és bo anar identificant els que són bons. Per exemple Cal Mingo, del Poblenou. “Som un forn centenari”, m’expliquen, “tenim l’obrador al Poblenou”. Jo els vaig detectar en la meva ruta per la Diagonal, a l’alçada del 156 (a la vora del Parc del centre del Poblenou dissenyat per Jean Nouvel). La primera prova de bona qualitat va ser el tast de madalenes en forma d’estrella, molt bones. I fent una ullada ja intueixes que el pa és dels bons. “Mantenim les feines de sempre, adaptades als nous temps, però amb el torn de nit de tota la vida”. A la web del forn Cal Mingo llegeixo: “Fundat l’any 1925 al cor del Poble Nou, compta avui amb tres establiments i nombrosos serveis, perquè arribi al teu paladar la millor qualitat, resultat de l’artesania i la tradició flequera”. Doncs això.

Nostrum segueix el pla d’obrir 40 locals, el + recent a Aragó 232 (plaça Letamendi)

Nostrum segueix el pla d’obrir 40 locals, el + recent a Aragó 232 (plaça Letamendi)

photo (11).JPG

Un amic meu ha obert un Nostrum i aquest és el meu granet de sorra per recolzar el projecte, aneu-hi, aneu-hi. Ja sabeu, preus populars, plats a 1€, 2€ i 3€. I en aquest cas súper-cèntric: Aragó 232, a la plaça Letamendi, a tocar d’EADA i al costat de La Pastisseria.

photo (13).JPG

Diria que situació immillorable per a un local d’aquestes característiques, en zona de veïns i d’activitat econòmica. Aneu-hi, anem-hi.

photo (12).JPG

La companyia Nostrum s’havia marcat una pla potent d’obertura de 40 locals franquiciats amb model low cost durant el 2013, i diria que l’està complint.