foto (75).JPG

¿Sabeu que en la història de la humanitat s’han escrit entre seixanta i vuitanta milions de llibres i que Google ja en porta escanejats uns 20 milions? De fet, el 80% d’aquests llibres ja no s’editen, estan fora de mercat.

Ho ha explicat aquest vespre a l’Ateneu Barcelonès Manuel Sanromà, que entre moltes altres coses és membre de la Internet Society i gerent de l’Institut Municipal d’Informàtica de l’Ajuntament de Barcelona. Sanromà ha debatut amb Rosa Viñalonga -llibretera de La Gralla de Granollers- sobre si les llibreries estan en perill d’extinció, en una controvèrsia moderada per Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

La conclusió és que estan en perill però no en perill mortal. A priori els ponents tenen la sensació que, si s’espavilen, les llibreries poden afrontar la situació i sobreviure, a diferència del que ha passat amb altres sectors com el del disc.

“Les llibreries no seran, però, com les entenem ara, seran una altra cosa. Han de treballar conjuntament, especialitzar-se molt (en àmbits que poden ser amplis però d’una àrea concreta) i obrir-se als nous mercats que van apareixent. Per exemple, les llibreries imprimiran llibres a la carta.

-“Però per què no ho estan fent ja?” ha demanat de manera una mica provocadora Manuel Sanromà. “¿A què estan esperant els llibreters catalans a negociar directament amb Google i imprimir? Per què no estan experimentant ja amb la impressió? Que no els paralitzi la por!”

La llibretera Rosa Viñalonga ha defensat que el sector està intentant mantenir-se viu i que en general està fent bé la feina: “Només sobreviuran les llibreries que vagin juntes i que afrontin els nous reptes. Els que no van fer els deures en el seu dia estan patint ara perquè, fins i tot si volen fer coses, no tenen els diners i els bancs ara no els en deixen.

També ha explicat que “des del gremi de llibreters s’està apostant perquè les llibreries s’introdueixin ràpidament en el llibre digital. Als llibreters se’ns volien saltar, però aviat estrenarem una botiga virtual de la que participarem”.

-“Esteu sols els llibreters?” li ha preguntat Oriol Izquierdo a Viñalonga.

Segons la llibretera “els autors i les editorials ara es comencen a adonar que Amazon i Google poden monopolitzar el mercat i que això no és bo per a ningú”. I ha rematat: “I tot aquest canvi està clar que o el fem junts, o no caldrà”.