Sembla un acte de protesta però en realitat era una ruta pel Paral·lel, de la mà de l’historiador Toni Oller i l’assoacició Talia Olympia, que defensa el patrimoni i l’esperit del vell Paral·lel. Oportú ara que entre exposicions i projectes de reurbanització tant es parla d’un suposat ‘nou’ Paral·lel. El recorregut es va fer l’11 de gener i anar-hi em va permetre descobrir una gent que, des de la base i sense interessos comercials sinó més aviat romàntics, reivindica la història de l’avinguda i en la mesura del possible una certa recuperació.

Són l’equip de Talia Olympia, que pren el nom dels antics teatres del ‘Broadway’ barceloní. “Tot i que Sant Antoni era un barri obrer i el públic del Paral·lel en gran part eren obrers que hi anaven a divertir-se.

Primer a la biblioteca de Sant Antoni i recorrent el Paral·lel després, Toni Oller va anar explicant megàfon en mà on eren aquells mítics teatres. I també què en queda a banda del Molino, mireu, mireu. Si podeu intuir les lletres, aquests eren algunes de les sales del Paral·lel…

El forn del Segle, fundat el 1874 i en ple Paral·lel, és un dels resistents de la zona…

I sobretot, el bar Borrell (1909)…

O, ja a la Ronda Sant Pau, l’antiga Cerveseria La Bohèmia. Si jo fos el propietari de la cerveseria actual, no dubtaria en matenir el nom!

A la vora del Teatre Olímpia ja hi havia aquesta floristeria, regentada actualment per la mateixa família que aleshores…

… i un antic paiasso del Circ Cric ens va mostrar, a la seva botiga de productes Bio de la Ronda Sant Pau, aquest meravellós cartell de l’època.

Moltes felicitats als amics de Talia Olympia per la feina que fan, i gràcies per la ruta. Que a més va ser molt concorreguda per veïns de la zona, els més grans dels quals anaven comentant on era cada bar. I no només bars: “Allà hi havia la presó de dones, que la FAI va enderrocar pedra a pedra…”, va comentar un en entrar a la Ronda Sant Pau.