No sé si encara passa però fa uns anys a la cantonada de Rector Ubach amb Muntaner hi havia sovint turistes fent fotos i dibuixos de l’edifici verd que veieu a la foto i que es troba a Muntaner 342-348. Dic turistes però, filant més prim, els que feien els esboços eren joves estudiants estrangers, sovint asiàtics. Els veïns miraven amb curiositat com aquells nois prestaven atenció a un edifici no gaire maco, molt senzill, original en la distribució de balcons i poca cosa més. Què era el que mereixia tanta atenció d’aquells joves?

Una placa de l’Ajuntament ho va aclarir en part fa uns anys: “Josep Lluís Sert, Barcelona 1902-1983, arquitecte. Va projectar aquest edifici i hi va viure fins que s’exilià l’any 1939”.

És l’edifici “Josefa López” i Sert el va construir l’any 1931. Es veu el que el fa singular és que està format per sis duplex de l’època. Fer duplex era una novetat a l’època per un edifici d’habitatges permetre a Sert reduir els passadissos dels habitatges. A més hi va introduir tubs de recollida d’escombraries, ascensors amb doble cabina (ascensor i motacàrregues).  Per Internet he trobat que “Sert va poder explorar amb gran intensitat les possibilitats expressives del llenguatge purista de Le Corbussier”. Ara ja sé el per què d’una distribució tan estranya de balcons a la façana del carrer Muntaner: mostra o expressa la distribució interior dels pisos duplex.

No hi ha cap article relacionat.