El Comité por la libertad de Milagro Sala se manifiesta en Barcelona

El Comité por la libertad de Milagro Sala se manifiesta en Barcelona

Un centenar de argentinos se han manifestado en Barcelona para pedir la libertad de Milagro Sala. Lo han hecho en la plaza Sant Jaume, frente al ayuntamiento de la capital catalana. El caso de Milagros Sala no es conocido en Barcelona y la protesta me la he cruzado de casualidad, así que he investigado un poquito:

Es una dirigente política y social indígena argentina que se encuentra detenida en el penal de mujeres de Alto Comedero.

Fue arrestada en enero de 2016 por una acampada que diversas cooperativas realizaroncontra el gobernador Gerardo Morales. En diciembre de 2016 fue condenada a tres años de prisión por considerarla «instigadora» de un escrache contra el governador provincial Gerardo Morales.

Milagro Sala

Líder de la Organización Barrial Túpac Amaru, integrante de la Central de los Trabajadores Argentinos (CTA), es especialmente conocida por su labor de construcción de miles de viviendas en la provincia de Jujuy.

En el 2015 fue elegida diputada, pero debido a su detención no se le permitió asumir el cargo.

Durante los minutos que he seguido el acto de Barcelona, una portavoz del Comité por la libertad de Milagro Sala explicaba que “en Argentina la justicia es cómplice de racismo estructural, de la persecución a las mujeres y a las personas que luchan. Milagro Sala tiene una resistencia impresionante, sabemos que saldrá adelante. Pero hay muchas presas políticas que en argentina sufren debido al sistema penal existente”.

La Bodega La Palma celebra 80 anys convidant els veïns a un vermut

La Bodega La Palma celebra 80 anys convidant els veïns a un vermut

La Bodega La Palma, al carrer la Palma de Sant Just 7, al barri de l’església de Sant Just i Pastor, va celebrar diumenge 18 de juny els seus 80 anys. I ho va fer convidant veïns, clients i periodistes a un vermut. La festa de la bodega va ser també un homenatge a l’antiga propietària, Carme Castells, que va regentar el negoci fins l’any 2005, i que es filla de la senyora Maria, fundadora llegendària de la Bodega. Van conduir l’acte els actuals propietaris, la Judith i l’Albert, acompanyats de la periodista, escriptora i veïna Begoña García Carteron. Són reconegudes les croquetes de calamar de la Bodega La Palma, i se’n ven oferir durant el vermut de celebració. Moritz també hi va participar, fent que la “tapa aniversari” estigués formada per una croqueta de calamar i una canya Moritz.

La Bodega la Palma va obrir les portes l’any 1935 com a botiga de queviures, i pocs anys després es va transformar en una bodega que venia gel, oli i vi a granel.

la bodega

Quan la senyora Maria se’n va fer càrrec, allà pel 1940, va incorporar taules per servir gots i gerres de vi, i també alguna cosa de menjar, forjant el que és avui dia.

A la seves taules es van aplegar artistes com els pintors García Estragués i Hernández Pijuán, entre d’altres, que compartien tertúlia amb el poeta Enrique Sordo, cap de cerimònies, i amb d’altres intel·lectuals.

A principis de la dècada de 1960 va veure néixer el grup de teatre La Pipironda, que buscava escenaris petits i amb molta proximitat per representar les seves obres.

Des dels anys 90 i fins a ben entrat el segle XXI, ha estat l’epicentre d’una nova generació d’artesans i artistes, que també lluiten, com la Bodega, per resistir al barri.

L’interior de la bodega és tot un museu d’història etnogràfica. Conserva les botes de vi i el taulell de fusta i marbre dels seus orígens. Té seients de fusta adossats a les parets i realitzats a mà, i taules de marbre i ferro forjat que s’han anat incorporant al llarg de la seva història.

La Bodega la Palma està catalogada de forma oficial com un dels 300 locals emblemàtics de la ciutat de Barcelona.

La bodega ofereix producte fresc, de proximitat i de primera qualitat és el protagonista, sense perdre de vista la cuina casolana tradicional, ni l’entorn on es serveix, ni els vins de la terra amb els que es mariden els plats.

El menú varia cada temporada però n’hi ha propostes fixes tan saboroses que han  esdevingut clàssics, com les croquetes de calamar, la botifarra negra amb compota de poma o l’amanida de pop.

Marroquins de signe oposat es manifesten cara a cara a plaça Sant Jaume

Marroquins de signe oposat es manifesten cara a cara a plaça Sant Jaume

Dues concentracions de marroquins de signe polític oposat han creat moments de certa tensió aquest cap de setmana a la plaça Sant Jaume.

Marroc1D’una banda, la primera de les manifestacions -la principal i més nombrosa, amb uns 300 manifestants- responia a la convocatòria del Comitè català de suport al moviment popular rifeny, en solidaritat amb les protestes que des de fa unes setmanes s’estan donant a la ciutat d’Alhucemas, després de la mort de Mouhcine Fikri, venedor ambulant de peix. El jove va morir triturat per un camió d’escombreries quan tractava de recuperar la mercaderia que li havia estat confiscada per la policia. Inicialment, els participants reclamaven justícia per la mort de Fikri, però les reclamancions han passat a ser més àmplies i han derivat a una reclamació de millores socials al Rif, que van des de la construcció d’un hospital fins a una universitat i l’abolició del decret de 1958 pel qual es considera Alhucemas zona militaritzada.Marroc2

D’altra banda, una petita contramanifestació de ciutadans marroquins que defensaven la posició oficial del govern i del rei, va aplegar unes 15 persones. Tot i que eren poques, es feien sentir molt. La policia catalana va garantir en tot moment que la tensió entre els dos grups de marroquins políticament enfrontats anés a més.

La meva sensació és que els manifestants “rifenys” van ser prou hàbils i intel·ligents de no deixar-se provocar per la cotramanifestació dels progovernamentals.

 

Barcelonins de Veneçuela es manifesten contra Maduro

Barcelonins de Veneçuela es manifesten contra Maduro

Veneçuela3Centenars de barcelonins procedents de Veneçuela es van aplegar dissabte a la plaça Sant Jaume per demanar que s’aturin les morts contra els opositors a Veneçuela: “Sin más sangre inocente”, “Maduro renuncia” i “#VenezuelaLibre” eren alguns dels eslògans que es podien llegir a les pancartes. La plaça Sant Jaume, un racó de món capaç d’acollir gairebé qualsevol tipus de reclamació! Veneçuela2 Veneçuela 1

Un miler de veïns es manifesten: “Barcelona no està en venda!”

Un miler de veïns es manifesten: “Barcelona no està en venda!”

Convocats a “recuperar” les rambles, un miler de veïns de Barcelona es van manifestar a la Rambla de Barcelona dissabte 25 de gener (2017), encapçalats per una pancarta de “Barcelona no està en venda”. Provenien sobretot dels barris més afectats per l’allau turística que viu la ciutat, com el Gòtic, Raval i Sant Antoni, i van desplegar una diversitat de pancartes i de reivindicacions, com la de “Nou mercat de Sant Antoni, popular i per als veïns”, o la que veieu a la foto de sota: “STOP Mass tourism, and house speculation”.

El nyap de la fira de Nadal de plaça Catalunya

L’equip d’Ada Colau va decidir el Nadal del 2015, el seu primer Nadal, substituir la pista de gel de plaça Catalunya per una fira “solidària”. Per entendre’ns, consideraven la pista de gel massa comercial. recordem que era un “invent” força nou a plaça Catalunya, els anys justos de govern de Trias, i que havia funcionat amb bastanta dignitat i el suport dels comerciants.

De la mateixa manera que el 2015, la plaça ha estat ocupada el Nadal del 2016 per una fira “solidària” que és un nyap en molts sentits: fa la plaça incòmode, el seu atractiu és molt limitat i té molts aspectes de cutrada, de nyap.

El periodista Lluís Permanyer havia criticat la pista de gel perquè ocupava la plaça i la feia incòmode als vianants, cosa que no compartim. Però el nyap municipal de l’actual fira solidària segueix restringint l’accés a la plaça, la fa incòmode i resta atractiu a anar al centre de la ciutat.

Que torni la pista de gel, era un bon recurs nadalenc. Comercial? Sí, però també ciutadà.