HI ha temes recurrents a Barcelona per als que mai es troba solució, segurament perquè no hi ha una solució sinó idees al gust de cadascú. I aquest gust depèn de l’ús que un faci del tema en qüestió que s’està debatent, del barri on un visqui, de com hagi conegut Barcelona depenent de l’edat que tingui, etcètera. Les terrasses són un d’aquests temes.

Al debat s’hi ha afegit recentment el publicista Lluís Bassat, amb un article a La Vanguardia titulat Com han de ser les terrasses a Barcelona, arran de la constitució d’una comissió d’experts en el tema presidida pel dissenyador industrial i interiorista Miguel Milà (Barcelona, 1931). Aquesta comissió té per objectiu proposar a la ciutat la forma de les futures terrasses.

En l’article, Bassat es mostra com un fan de les terrasses: “Passejar per un carrer amb o sense terrasses és molt diferent”.  A partir d’un quadre d’Àngel Jové Bassat explica com creu que haurien de ser les terrasses dels bars a Barcelona: “Haurien de tenir elements en comú, però també podrien aprofitar la creativitat dels dissenyadors i els arquitectes barcelonins i que cadascuna tingués la seva personalitat”. Perquè això sigui així “Barcelona ha de crear una normativa prou oberta per a no coartar aquesta creativitat i alhora prou estricta perquè el conjunt de terrasses d’un carrer mantingui una certa uniformitat”.

A partir d’un encàrrec que li van fer el 1984 Bassat diu que “fa 33 anys que veig Barcelona com una gran terrassa” i se n’alegra que carrers com l’Avinguda Diagonal hagin eixamplat les voreres per a ús dels vianants i també per a la instal·lació de terrasses: “Caminar per la Diagonal ara és molt més agradable”. És veritat!

I posa com a exemple de convivència vianants-terrasses el carrer Santaló (“hi baixo sovint i m’és ben igual si de vegades em creuo amb algú en algun lloc de terrasses i m’he d’aturar i deixar passar, forma part de la vida d’una ciutat”), i el Bar Sandor de la plaça Francesc Macià (“qualitat i publicitat han d’anar de bracet, com al Sandor, on apareix la marca Martini només en un lloc, però després taules i cadires són del bar i dels clients”).

Bàsicament estaria d’acord amb Lluís Bassat, el que passa és que en barrejar-se amb el boom del turisme, amb tics desmesurats, el tema es fa més complex. Mirem per exemple el que passa a Rambla Catalunya, on a poc a poc les terrasses dels bars han anat fent seu un espai principal de la vorera central, al meu gust excessiu. La Rambla Catalunya ha estat una de les últimes avingudes principals de la ciutat a caure en mans dels turistes (durant molt de temps s’ha mantingut com a artèria de passeig principals de barcelonins de tots els barris) però un cop ha passat a ser també usada principalment per turistes les terrasses han crescut de manera excessiva i passejar-hi s’ha fet més… incòmode?

Ho explica bé Joan de Sagarra al seu article Terrasses (16/10/16) també a La Vanguardia: “Aquell passeig de Gràcia (el de la seva joventut) ja no existeix; existeix el dels turistes, la Pedrera, els hotels de 5 estrelles, Prada, Dior, Chanel… És probable que de mà o demà passat tornin les terrasses al Passeig de Gràcia, a la Diagonal, però cregui’m que no seran el que eren perquè el passeig de Gràcia  -i molt em temo que amb la Diagonal estigui a punt de passar el mateix- ja no hi viu ningú”.

No em toca ser nostàlgic, perquè no ho sóc, perquè a més no he conegut una Barcelona millor que l’actual, i perquè crec més en el present i el futur immediat que en grans passats o grans futurs. I crec que la clau és, com d’alguna manera apunta Sagarra, pensar en una ciutat perquè hi visqui (i ho dormi) la gent. I per tant, pensar en terrasses integrades en barris de veïns i no en barris que expulsen els veïns. Aquest és el gran repte de Barcelona, molt més ampli que el de les terrasses. El com han de ser les terrasses és indissociable amb el com volem que siguin els barris i qui volem que hi viqui o hi dormi.