Treballadors de Tradema Solsona han tallat el carrer Sepúlveda

Treballadors de Tradema Solsona han tallat el carrer Sepúlveda

La crònica d’aquesta crisi ens porta molt sovint al carrer sepúlveda 148, seu del Departament de Treball de la Generalitat. Està sent lloc de protesta habitual dels treballadors afectats per reduccions i per tancaments, sovint coincidint amb reunions que es fan a l’interior. Avui els ha tocat el torn als empleats de la planta que Tradema té a Solsona, dedicada a la fabricació de taulers aglomerats, han tallat el carrer Sepúlveda. El grup portuguès Sonae va comunicar el tancament de la factoria al Comitè d’Empresa poc abans de Nadal.

#CCOO celebra el seu X congrés a Montjuïc, unes reflexions

#CCOO celebra el seu X congrés a Montjuïc, unes reflexions

Casualment vaig passar divendres per davant del pabelló de la Fira de Montjuïc on CCOO està celebrant aquest cap de setmana el seu 10è Congrés. I ara llegeixo que Joan Carles Gallego n’ha estat reelegit secretari general amb un 70% dels vots. Els sindicats són un dels actors socials que més qüestionats estan sent durant la crisi. Tant com tots els altres: partits polítics i polítics, federacions empresarials i empresaris, etcètera. Cap a CCOO sento un apreci especial, sempre he valorat molt la lluita social que van fer en l’últim franquisme i la transició i l’esforç integrador de persones d’arreu en la societat catalana. Però comparteixo la sensació que els sindicats massa anys còmodament apalancats i defensant els interessos d’uns quants. I que els serà difícil resituar-se en el nou entorn, on la unió de la gent és potser més necessària però més difícil que mai.
Mèdia / Comparant la portada del diari ARA i de La Vanguardia #29MVagageneral

Mèdia / Comparant la portada del diari ARA i de La Vanguardia #29MVagageneral

portadaara.jpg

Hi ha dies que quan veig la portada de l’ARA penso que jo l’hauria fet diferent. En canvi avui trobo que a l’ARA l’encertem: bon disseny, bona tria d’imatges i un missatge equilibrat. “Avís a Rajoy”, mani pacífica, els piquets i la botiguera espantada, alderulls… Potser criticaria que estèticament la lletra vermella amb fons negre no es llegeix bé, però conceptualment molt bé, és el que va ser.

portadaLV.jpg

… en canvi avui La Vanguardia ha optat per una portada extremista, no? De desacreditació total de la vaga, que qualifica de “parcial” amb el que això comporta a una vaga que vol ser “general”. I sobretot, sobretot, amb la tria d’aquesta imatge única, aquesta sí molt parcial i que m’ha sorprès. Esperava una portada una mica més equilibrada, més enllà del que sigui la línia editorial del diari.

Vaja, que avui trobo que l’ARA ha encertat la portada.

#29MVagaGeneral / Milers de persones es manifesten pacíficament a Passeig de Gràcia però pateixen les corredisses

#29MVagaGeneral / Milers de persones es manifesten pacíficament a Passeig de Gràcia però pateixen les corredisses

L1310457.JPG

Quan he arribat al Passeig de Gràcia, cap a quarts de 8 del vespre, he vist moltíssima gent de tot tipus, més de la que es veu a la foto, era un continu avançar de ciutadans, de gent maca…

L1310454.JPG

Però llavors s’ha començat a veure fum molt negre, al començament del passeig, ja havia sentit que hi havia incidents a Urquinaona…

L1310438.JPG

A la marxa hi havia molts nens, moltes famílies que han viscut diverses corredisses, veies gent que corria i no sabies ben bé què passava, pares amb nens marxaven…

L1310472.JPG

Al voltant de Passeig de Gràcia, tot Pau Claris amunt, contenidors cremats per tot arreu…

L1310444.JPG

He volgut separar el post de la mani de l’escrit dels incidents, que podeu veure i llegir clicant aquí.

Joaquim Forn a @RAC1: “S’han cremat més de 250 contenidors i cada un costa 1000 Euros” #29MVagaGeneral

Joaquim Forn a @RAC1: “S’han cremat més de 250 contenidors i cada un costa 1000 Euros” #29MVagaGeneral

L1310481.JPG

Les columnes de fum negre que es veien aquesta tarda en l’horitzó del centre de Barcelona em recordaven -salvant les distàncies, és clar- aquelles de la Setmana Tràgica. Perquè no era una columna sinó que anaves veient una aquí i una allà. Escric aquestes línies amb el soroll de fons de l’helicòpter dels Mossos que intenta infroctuosament dispersar els últims grups d’esvalotadors que queden al centre de la ciutat, després dels incidents provocats per uns pocs bens organitzats i que contrasten amb els milers de persones cíviques i de totes les edats que he vist manifestar-se aquesta tarda a Barcelona.

focPF.jpg

Dels inicidents, una de les imatges que més m’ha impactat és aquesta que ha publicat Vilaweb i que mostra foc davant l’edifici de la Pompeu Fabra a Balmes, on molts hem estudiat d’una manera o una altra (jo em colava a la Biblioteca quan era acabada d’estrenar!)

acomin5.jpg

Les fotos que reprodueixo a continuació mostren el foc de la tarda i són del periodista Alfred Comín. Us recomano que veieu el seu fotoreportatge sencer clicant al seu blog Barrinant a Ciutat Vella clicant aquí.

acomin3.jpg

Més enllà de la tristesa que em produeix veure flames a la ciutat, cal saber el que ha dit Joaquim Forn, tinent d’alcalde de Barcelona, a la nit a RAC1: que s’han cremat més de 250 contenidors i que cada contenidor costa uns 1000 euros.

alfred1.jpg

Com veureu a sota, en fotos meves, els serveis de neteja hi han intervingut força ràpid. A les 8 del vespre al carrer Pau Claris sortia fum de cada contenidor i ja els estaven recollint, mireu:

L1310462.JPG

El que sobte és que això pugui passar quan tothom sabia que passaria.  Carai, què impotents! A la mani he vist corredisses de pares amb fills per culpa dels que cremaven aquests contenidors, vol dir que per culpa d’incidents com aquests tenim dificultats per garantir el dret de manfestació…

L1310472.JPG

L1310473.JPG

#29Mvagageneral / José María Álvarez (UGT): “Intenten que la gent pensi que no hi ha una altra manera de sortir d’aquesta crisi”


Avui que és el dia de convocatòria de vaga recupero unes declaracions que vaig poder enregistrar en directe fa uns dies de José Maria Álvarez (UGT) el dia que sortia de registrar la convocatòria de vaga a la Conselleria. El gran resum del que diu l’expressa el títol d’aquest post: “Aquesta gent en comptes d’explicar quina és la bondat de la reforma el que fan és intentant que la gent deserti, no perquè estan a favor de la reforma sinó perquè es resigni, perquè pensin que no hi ha alternativa. Però jo estic segur que la gent no es resignarà. Si haguéssim fet això en la història no haguéssim aconseguit res. (···) Però aquest no és un país de derrotats (···) Totes les vagues generals han donat un resultat positiu per a la gent d’aquest país. Demanem a la gent que s’indigni com cal i que lluiti (···) Ens juguem la feina i la vida tal com l’entenem”.

A partir d’aquí, que cadascú valori! La gran pregunta és: “Hi ha una altra manera de sortir d’aquesta crisi?” A l’enquesta d’aquest blog el sí a la vaga ha guanyat amb molta diferència. Veurem com va el dia, de moment diria que tot segons previsió, tranquil·litat al centre de Barcelona, piquets als polígons i algunes interrupcions a les vies d’accés de la ciutat…