carrerdelpecat.JPG

(Publicat fa unes setmanes a l’Eco de Sitges)

Cròniques de la Ribera: El carrer del Pecat

El meu tiet Franz Carbonell, que va morir al setembre, era un fidelíssim lector de l’Eco. Des que vaig començar a col·laborar en aquest setmanari sempre que em veia aprofitava per comentar, puntualitzar, corregir o ampliar alguna d’aquestes cròniques de la Ribera.

Me’l trobava els dissabtes pel carrer Parellades, quan ell anava a comprar La Vanguardia al quiosc, caminant amb el bastó i, si era estiu, amb el barret de palla. Jo arribava de Barcelona i ens creuàvem.

Un dia que, fa un parell d’anys, jo havia escrit sobre el carrer del Pecat em va fer acompanyar-lo a comprar el diari:

-“Vine, t’he de dir una cosa”

Quan el tiet Franz passejava pel carrer era una persona molt independent, així que que em convidés a acompanyar-lo a comprar el diari era bastant excepcional. Al carrer era més de salutacions càlides i ràpides que li permetien seguir el seu recorregut.

Quan ja sortíem de la llibreria em va explicar:

-“És que tinc amics que viuen al carrer 1 de maig i no els agrada gens que s’utilitzi el nom de “carrer del Pecat”, t’aconsello que als articles de l’Eco no ho facis”.

La veritat és que sempre he utilitzat indistintament 2 de maig i carrer del Pecat, tot i ser conscient que en realitat es diu 1 de maig de 1838. Li podríem dir “El carrer dels tres noms” o de fet “dels quatre noms”, si hi afegim el del primer tram, “carrer del Marquès de Montroig”.

Vaig pensar en tot això dissabte passat quan, anant en bici de Parellades a la Ribera pel carrer de l’1 de maig, vaig veure que a la zona més propera al passeig, la dels pubs, hi han penjat una pancarta de banda a banda que diu: “Carrer del Pecat, Calle del Pecado, Sin Street”.

“Pecat” i “Pecado” estan com ratllats però no crec que tingui cap significat pejoratiu perquè en anglès el que apareix guixat és “Street” i no “Sin”. No sé si m’explico, deuen ser temes d’estètica.

A la part inferior de la pancarta una adreça web serveix per acabar d’aclarir el seu objectiu últim: www.calledelpecado.es (de fet si us fixeu a la foto, hi han afegit una “w” de més: “wwww.calledelpecado.es”, coses de les impremtes).

I és clar, ja a casa he buscat l’adreça a internet. Està bé, és un intent de comunicar l’agenda d’actes i d’activitats d’aquell extrem del carrer: festes, esdeveniments, llistat de bars… També tenen twitter i facebook, tota una campanya 2.0 del carrer del Pecat, ja me n’he fet seguidor i amic. T

Diria que el meu tiet Franz aquest cartell se’l miraria de reüll, no li agradaria però tampoc no en faria gaire cas. Als seus amics suposo que tampoc no els agrada gaire. I jo simplement us ho explico de manera descriptiva, no entro a jutjar-ho. Potser ja heu vist la pancarta i sinó, quan hi passeu, fixeu-vos-hi.

_ _ _

PD: I què va passar l’1 de maig de 1838? Ho trobo a la pàgina “Gositges”: “En plenes guerres carlines el poble, d’esperit liberal, es va emmurallar i va reforçar la seva milícia, que va frenar els carlins en un dels episodis més tràgics de la nostra història: l’atac de l’1 de maig de 1838, esdeveniment que es recorda amb el nom del carrer que porta aquesta data. Durant la dictadura franquista el carrer es va rebatejar amb el nom de 2 de maig i rep el sobrenom de Carrer del Pecat”.