Molt interessant la quarta edició de la “Diada de la Rumba”, que ha tingut lloc al matí en forma de tallers i debats al Centre Artesà Tradicionàrius, de Gràcia; i a la tarda amb una gran marató de rumba a la sala Apolo….

Quan he arribat al CAT hi havia gent fent tallers però jo m’he colat un moment a la saleta adjunta on productors i arranjadors debatien sobre sobre el futur de la producció musical rumbera. Els participants eren: Rafael Moll, Pep Lladó, Jack Tarradellas, Miguelito Superestar i Willy Fuego…

[youtube GA8QDQvmhNs&feature=plcp]

Si mireu el vídeo que veieu sobre aquestes línies us fareu una bona idea del to i alguns dels temes del debat: com afronta la rumba els nous temps? Com li afecten les noves tecnologies?

Transcric a sota algunes de les idees que es comenten al vídeo:

– “El futur de la producció de la Rumba? Es faran amb l’iPhone…”

-“La informàtica ha fet molt de mal, abans tocàvem, ara… o deixem els ordinadors i ens posem a fer música o ens fem informàtics!”

– “Les prestacions que ha donat la tecnologia ha fet que hi hagi menys instrumentistes que abans”

– “La informàtica provoca massa la repetició de sons i això va contra la creativitat, t’ajuda molt a copiar sons i conceptes…”

– “S’ha perdut la cerimònia de l’enregistrament. Abans, quan anaves a la gravació tenies uns dies de “cerimònia”: desapareixies i et concentraves en l’enregistrament, amb els altres músics…”

Però al final hi ha hagut el punt discrepant i una mica provocador d’en Miguelito Superestar:

– “El futur de la rumba? Que algun xaval com el Jack, que ha mamat rumba des de petit, agafi i comenci a fer rumba sense guitarra in bongo, amb una mpc o qualsevol màquina. I que la rumba se surti de l’esquema del que és rumba… però sense deixar de ser-ho!”

Us deixo amb unes rumbes enregistrades en l’edició de l’any passat…

[youtube jx7JHr80zmI]

[youtube 7UA8_bazk7o]

[youtube 1RqgqZkCi1w]