Avui comencen a Sitges les obres de reforma dels museus de Maricel i del Cau Ferrat. Si ningú no ho atura suposarà que la façana marítima del municipi passarà de ser la històrica que veieu a dalt a la pretesament moderna que veureu a sota. Per intentar que això no sigui així i per defensar una restauració que respecti el patrimoni històric del poble es va constituir fa uns mesos la Plataforma “Volem el nostre Sitges” impulsada sobretot des d’Internet per veïns de Sitges. Unes hores abans que comencin les obres hem entrevistat Beli Artigas, historiadora de l’art i una de les principals impulsores de la plataforma.

– Creus que encara s’està a temps de “salvar” la façana marítima, de modificar el projecte o ja no hi ha res a fer?

Si, malauradament avui, un mes abans de la data que s’havia marcat a principis d’any, comencen les obres de remodelació dels museus de la façana marítima de Sitges, és a dir, el Cau Ferrat i Maricel de Mar. Des de la Plataforma estem convençuts de la il•legalitat d’aquestes obres, que en comptes de conservar el patrimoni arquitectònic de Sitges el destrossa, principalment la casa Rocamora i tota la façana de mar, i per aquest motiu estem disposats a portar les nostres denuncies on sigui necessari per a que l’Ajuntament de Sitges, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya aturin aquest projecte.

-Quina resposta està tenint la Plataforma? Esteu recollint moltes adhesions?

Gran part de la població de Sitges desconeix el projecte de reforma i des de la Plataforma intentem explicar-lo a tots aquells que estimen Sitges i que el volen conservar. La Plataforma va iniciar-se primer amb un blog i amb una pàgina a facebook, a la que hi ha adherides gairebé 900 persones, així com les més de 1000 del grup “Salvem el Cau Ferrat”. Però des de fa una setmana estem recollint firmes per poder formalitzar les nostres queixes, i en aquests 10 dies ja tenim més de 300 firmes amb DNI, la majoria via mail.

– Quines accions teniu previstes pels pròxims dies?

Avui esperem que ens arribi l’informe que ha realitzat la Real Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi, un estudi molt complert en el que no sols els acadèmics es mostren contraris al projecte que es va aprovar, sinó que també presenten una proposta de projecte en el que es demostra que no és necessària la passarel•la de vidre i acer, ni destrossar la casa Rocamora…. Aquest serà el nostre acte per demà, donar a conèixer aquest informe que creiem de molta importància. Un resum d’aquest serà enviat a tots els mitjans de comunicació que en algun moment han fet referència a la nostra causa.
En una setmana també tenim prevista una conferència explicativa a la seu del Grup d’Estudis Sitgetans per tal d’explicar el veritable projecte, així com les lleis patrimonials que avalen les nostres crítiques i demandes.

-Què us diu l’Ajuntament de Sitges? No han incorporat cap proposta de la Plataforma?

L’Ajuntament de Sitges com sempre calla i actua a l’esquena del poble. Però no només el consistori sitgetà té aquesta actitud vers les possibles il•legalitats al•legades per la Plataforma… pel mateix camí van les altres institucions públiques que avalen el projecte…. Però ja no ens estranya res, ja que si no es fan cas ni entre ells com escoltaran al poble? Amb això em refereixo a l’informe que va fer l’arquitecte de la Generalitat abans d’aprovar el projecte, en el que es demanava un canvi de la façana marítima de la casa Rocamora proposada pel tècnic firmant de les obres….. doncs aquesta demanda formal va ser obviada totalment en els altres informes oficials!!!

-Per què creus que és tan important aturar el projecte?

Amb una gran exposició sobre la influència de Rusiñol en l’obra de Picasso, i amb la celebració enguany del centenari de l’inici de les obres de construcció del conjunt arquitectònic de Maricel, aquest bell i importantíssim llegat pot desaparèixer per culpa de la supèrbia d’uns pocs que es creuen que la història i el patrimoni d’un poble no té cap importància, i que el futur i la modernitat és el que ells han de fomentar. Doncs no, si són el que són, es deu al nostre passat i aquells que l’han construït.

Però també és important que les lleis es facin complir sempre i més quan es tracta del patrimoni de tots. El Cau Ferrat i el Maricel són espais importantíssim que es troben en un estat de conservació pèssim per culpa de la deixadesa que han patit aquests anys, però la necessitat de restaurar aquests edificis no ha de permetre que es perdi la seva imatge original i que durant molts anys ha estat una de les postals més utilitzades per mostrar la bellesa de Sitges al món.
Per això necessitem que tots els que estimeu el patrimoni arquitectònic català i que reconegueu la importància de conservar-lo, us adheriu a la nostra plataforma, i així ens ajudeu a que no es faci una de les desfetes artístiques i patrimonials més importants dels darrers anys.