Santa Madrona.JPG

El portal Catalunya Religió ha celebrat el seu 5è aniversari en un acte a la renovada església de Santa Madrona del Poble Sec. En aquests cinc anys, aquest mitjà online dirigit per Jordi Llisterri s’ha consolidat com a referent d’una informació religiosa rigorosa, amb òptica catalana i conciliar (és a dir, que beu de l’obertura mental que va suposar per a molts catòlics el ja llunyà Concili Vaticà II i que se sent no només identificat sinó diria que fins i tot alleugit amb l’arribada del Papa Francesc al Vaticà).

A més, està exercint la voluntat de reflectir la diversitat religiosa de la Catalunya actual. Per això s’entén que avui, a més de representants de moltes de les congregacions religioses catalanes (de “mares abadeses i vicaris episcopals”) que donen suport informatiu i econòmic al projecte (la llista és llarga: els Jesuites, l’Escola Pia, la Universitat Ramon Llull, La Salle, la llibreria Claret, l’Abadia de Montserrat, Sant Joan de Déu i un llarg etcètera…) hi haguessin també representants del Consell Evangèlic i del Consell Islàmic de Catalunya.


El copresident de la publicació i degà de la  Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Carbonell, ha fet un breu i interessant resum de la història encara recent del portal, el per què de la seva existència:

“La idea es va originar en un grup d’amics que compartíem dos valors i una preocupació. Els valors? La nostra preocupació pel país i afirmació de la catalanitat; i l’afirmació de catòlics que ens sentíem identificats amb el catolicisme conciliar que ara el papa Francesc ha reprès. En aquelles trobades parlàvem de com actualitzar la fe al nostre país assumint la (referència) del catolicisme conciliar. Aquests eren els dos valors, i teníem una preocupació: la invisibilitat d’aquesta església conciliar. I davant d’aquesta invisibilitat vam decidir obrir el procés de constituir el portal.

Des del primer dia ens vam proposar unir i no dividir, per fer un portal de referència. Vam fer el disseny, vam marcar les prioritats i vam començar les converses per crear Consell Editorial i finançament. La nostra alegria va ser que, de seguida vam trobar una gran sintonia: amb les ordres religioses, amb la Fundació Blanquerna, amb la Fundació Maragall, amb la Fundació Basílica de la Sagrada Família… I també amb les administracions públiques, que de seguida van entendre el projecte. Crec que aquelles intuïcions i esperit inicial és el que dóna sentit plenament al projecte. Després ha vingut el nou papa que ens ha permès respirar amb més força, traduïm cada dos dies les seves prèdiques al català, donem suport a aquesta nova primavera eclesial”.

El conseller Felip Puig també hi ha intervingut, felicitant “els que van tenir la idea i ho han fet possible. Deia Albert Manent que Catalunya Religió era el projecte estratègic més important de l’església catalana dels últims 50 anys. Que ell -que mai havia entrat a Internet!- tingués aquesta convicció vol dir que sabia de què parlava…”


El poeta i president del CONCA Carles Duarte s’ha encarregat de cloure les intervencions amb aquest brindis: “En temps d’incerteses i d’esperances, la veu de Catalunya Religió ha estat fecunda. En celebrem els 5 primers anys. 5 anys són pocs, són molts… Esperem que el temps els faci breus i que en poguem celebrar els cinc propers i cinc vegades més els cinc següents. Que per molts anys, Catalunya Religió!”

La llista de presents a l’acte seria molt llarga. També hi havia Ignasi Garcia Clavel; el pensador Francesc Torralba; l’editor de Fragmenta Editorial Ignasi Moreta; entre molts d’altres.

La veritat és que els que hem assistit a l’acte ens quedàvem bocabadats quan entràvem al temple de Santa Madrona. Per si no ho sabeu, està en plena remodelació física i conceptual. I de fet avui s’ha pre-estrenat en el que serà la seva nova funció de centre d’activitats culturals. Mossèn Joan Cabot, rector de la parròquia de la Mare de Déu de Lourdes i arxiprestre de Rambles-Poble Sec ho ha explicat al prinicpi de tot, amb aquestes paraules: