Portada 100_2:Portada83.qxd.qxdL’Ateneu (Barcelonès) té això, que hi arribes sense saber què hi ha i et trobes amb sorpreses. M’hi he acostat un moment per treballar a la biblioteca i a la cartellera he vist anunciat un petit luxe d’acte: ‘Quatre dècades d’història cultural: L’Avenç i Els Marges’. Hi participaven l’historiador Josep M. Muñoz (director de l’Avenç) i el filòleg Josep Murgades (cofundador i codirector de la revista de filologia). Fa anys que tinc una predilecció per Murgades, que com a Modest Prats, Vidal Vidal, Terricabras, Jaume Lorés, Ramon Barnils, Tísner (diria que també a Vicent Partal) i tants d’altres vaig descobrir a l’Orquestra de Jordi Vendrell, ara ja mític programa de Catalunya Ràdio. Per mi va ser tota una escola de mirar-me les coses diferents. No comparteixo el to irònic, dur de Murgades però m’encanta el seu fons, que al final és l’important.

En el torn de precs i preguntes li han demanat a Murgades sobre la participació de Jaume Vallcorba en l’inici d’Els Marges. Murgades més o menys ha contestat això: “De Vallcorba en puc parlar molt perquè vam ser amics íntims. Al menys fins al 1995. I sí, va ser ell qui va proposar el logo de la revista. Però no el va dissenyar ell, sinó que el va reproduir d’alguna publicació xinesa. En aquells temps, fa 40 anys, no existia Internet, es piratejava molt i no passava res. De fet la nostra revista era de les més fotocopiades a les facultats de Filologia. En aquells anys 80’s en què encara estaven plenes d’estudiants. Ara ja no se’ns fotocopia tant, una llàstima. El cas és que a tots ens va agradar molt el logo i el color de la primera revista (ara no sé si ha dit groc o verd o…) va ser molt impactant! “Potser si algú es posa a estudiar-ho trobarà quin és l’origen xinès del logo d’Els Marges…”.

Muñoz ha destacat la importància del paper cultural de revistes com l’Avenç: “Aquest estiu vam publicar una entrevista a Giovanni Levi i al  cap d’unes setmanes vam rebre un escrit de felicitació del professor de Yale Paul Freedman. Que tot un Paul Freedman llegeixi el que diu Levi en català té la seva importància per a una cultura com la nostra.

Preguntat pel paper de les llibreries en el (no) repartiment de revistes Josep M. Muñoz ha explicat: “A algunes sí que hi trobareu les nostres revistes però és clar, ho fan més per militància que pels diners que en poden guanyar, perquè el marge que en treuen de 6 euros és molt menor que el d’un llibre de 20.

L’acte era moderat pel president de l’Ateneu, Jordi Casassas, que ha criticat com la Universitat ha passat d’un model en què les  àrees socials o humanístiques eren molt transversals i fomentaven la col·laboració entre diferents departaments (70’s) a estar absolutament compartimentades, separades (actualment), “hiperdividides” ha vingut a dir Murgades.

En fi, ja ho veieu, una delícia, un luxe d’acte. I total m’hi he estat un quart d’hora, no podia quedar-m’hi més.