La Bodega La Palma, al carrer la Palma de Sant Just 7, al barri de l’església de Sant Just i Pastor, va celebrar diumenge 18 de juny els seus 80 anys. I ho va fer convidant veïns, clients i periodistes a un vermut. La festa de la bodega va ser també un homenatge a l’antiga propietària, Carme Castells, que va regentar el negoci fins l’any 2005, i que es filla de la senyora Maria, fundadora llegendària de la Bodega. Van conduir l’acte els actuals propietaris, la Judith i l’Albert, acompanyats de la periodista, escriptora i veïna Begoña García Carteron. Són reconegudes les croquetes de calamar de la Bodega La Palma, i se’n ven oferir durant el vermut de celebració. Moritz també hi va participar, fent que la “tapa aniversari” estigués formada per una croqueta de calamar i una canya Moritz.

La Bodega la Palma va obrir les portes l’any 1935 com a botiga de queviures, i pocs anys després es va transformar en una bodega que venia gel, oli i vi a granel.

la bodega

Quan la senyora Maria se’n va fer càrrec, allà pel 1940, va incorporar taules per servir gots i gerres de vi, i també alguna cosa de menjar, forjant el que és avui dia.

A la seves taules es van aplegar artistes com els pintors García Estragués i Hernández Pijuán, entre d’altres, que compartien tertúlia amb el poeta Enrique Sordo, cap de cerimònies, i amb d’altres intel·lectuals.

A principis de la dècada de 1960 va veure néixer el grup de teatre La Pipironda, que buscava escenaris petits i amb molta proximitat per representar les seves obres.

Des dels anys 90 i fins a ben entrat el segle XXI, ha estat l’epicentre d’una nova generació d’artesans i artistes, que també lluiten, com la Bodega, per resistir al barri.

L’interior de la bodega és tot un museu d’història etnogràfica. Conserva les botes de vi i el taulell de fusta i marbre dels seus orígens. Té seients de fusta adossats a les parets i realitzats a mà, i taules de marbre i ferro forjat que s’han anat incorporant al llarg de la seva història.

La Bodega la Palma està catalogada de forma oficial com un dels 300 locals emblemàtics de la ciutat de Barcelona.

La bodega ofereix producte fresc, de proximitat i de primera qualitat és el protagonista, sense perdre de vista la cuina casolana tradicional, ni l’entorn on es serveix, ni els vins de la terra amb els que es mariden els plats.

El menú varia cada temporada però n’hi ha propostes fixes tan saboroses que han  esdevingut clàssics, com les croquetes de calamar, la botifarra negra amb compota de poma o l’amanida de pop.