Taizé i Barcelona

Taizé i Barcelona tenen una relació molt potent. D’una banda perquè molts som els barcelonins que de joves o de més grans hem passat per la comunitat cristiana ecumènica de la Borgonya, o en el seu dia per trobades a ciutats europees. A mi em va coincidir en el temps amb la caiguda del mur. Per exemple, aquella de Wroclaw (Polònia), a on vam arribar després de dos dies en autocar i d’haver travessat la frontera entre les dues alemanyes. En plena nit, a la frontera, van pujar uns militars de l’RDA a l’autocar que feien molt molt de respecte!  I d’altra banda, és clar, perquè Barcelona ha estat ciutat de trobades de Taizé!

Per això alegra que de tant en tant a la comunitat fundada pel germà Roger se li reconegui el seu valor en general i el lligam amb Barcelona en particular. El comunicat oficial diu que “el jurat ha aprovat concedir el IV Memorial Cassià Just a la Comunitat de Taizé (França) pel seu treball amb els joves, a favor de la reconciliació i amb perspectiva ecumènica”. El guardó serà recollit per un germà de Taizé, en nom de tota la comunitat. També diu que “per preparar aquest acte, tothom és convidat a enviar a través de correu electrònic o twitter comentaris sobre la seva relació amb Taizé i d’agraïment al servei que ofereix la comunitat”. El guardó del Memorial Cassià Just consisteix en una obra d’art que el pintor Perico Pastor ha realitzat expressament per a aquesta ocasió. Serà lliurat el proper 3 de desembre, al Palau de la Generalitat.

Com alguns sabreu, la Comunitat de Taizé és una comunitat monàstica que agrupa un centenar de germans, entre catòlics i protestants, símbol de reconciliació entre cristians i entre pobles separats. Creada pel germà Roger Schutz durant la Segona Guerra Mundial, i establerta al poble de Taizé, a la Borgonya (França), acull cada setmana milers de joves que s’hi troben per reflexionar, pregar i conviure en un ambient d’austeritat. Barcelona ha estat en tres ocasions la seu de la trobada anual que cada any convoquen en un ciutat europea, i que arribà a congregar 80.000 joves. Durant l’any 2015 Taizé celebrarà tres aniversaros: el centenari del naixement del fundador, Roger Schutz; el desè aniversari de la seva mort i els 75 anys de la fundació de la Comunitat de Taizé.