Xurreria Banys Nous, Barcelona

Fa més de 20 anys que, de tant en tant, compro pastissets a la xurreria del carrer Banys Nous 8, al barri del Pi de Barcelona. Però des de fa uns anys s’hi formen llargues cues de turistes, sobretot asiàtics, a l’estil Petritxol. Quina guia deu haver estat decisiva per aquest canvi? La Lonely Planet?

Ahir vaig tenir una conversa amb un dels responsables del local que m’ho va aclarir: més enllà de si surt en una guia o en una altra “hi va haver un abans i un després d’aparèixer, ara fa uns cinc anys, a la televisió coreana”. Es veu que van rebre una llarga visita d’un equip de la televisió coreana: “I després del reportatge van començar a venir molts coreans! I segueixen venint perquè el reemeten dos cops l’any!”, m’expliquen. Per això la majoria dels molts asiàtics que fan cua per entrar a la xurreria de Banys Nous són coreans.

-“Després va venir una televisió d’Israel i una holandesa, i els seus reportatges també ens han ajudat. Però el canvi va venir sobretot pel reportatge de la televisió coreana”, diu el simpàtic propietari, que sempre he vist treballant a la botiga.

I com m’ha fet notar la Begoña García Carterón en un comentari a Facebook “el fill del propietari, que atén el taulell, ha aprés coreà i els rep en el seu idioma!” És veritat, vaig veure com ho feia amb molta naturalitat, els clients l’entenien bé!

Vaja, que a aquesta típica xurreria  del Gòtic fan cara de satisfacció. Menys de la que fem els seus clients d’abans, és clar: jo he de fer més cua i de vegades prefereixo passar de llarg. Però me n’alegro per ells!

xurreria banys nous 2